Népszava
2011. október 26. 10:30

Rossz bizonyítványát magyarázta Matolcsy

Az adórendszernek nem célja, hogy igazságos legyen, szociális problémákat másként kell megoldani a kormánynak. Az adóharmonizációban azért nem vesz részt Magyarország, mert nem olyan versenyképes az Európai Unió adórendszere, mint a mienk. Mindezt Matolcsy György jelentette ki tegnap a Parlamentben a jövő évi adóemelések beharangozásaként.

Minden gazdasági gondért, bajért, adóemelésért, fizetéscsökkenésért vagy az unió, vagy a korábbi szocialista kormányok a hibásak, míg a Fidesz-kormány szakított a múlttal, újfajta adófilozófiát követ, amely Magyarország jövőjét szolgálja - állította a miniszter. "Amíg az Európai Unió és Észak-Amerika nem képes Kelet-Ázsiával az adózás terén is versenyezni, addig ez a történelmi meccs sajnos vesztésre áll. Mi magyarok ebből tanultunk. A második Orbán-kormány megalakulásának pillanatában tisztában volt azzal, hogy a 2010. évi pénzügyi válságot nem csupán egyensúlyt javító eszközökkel kell kezelni, hanem a növekedés, a foglalkoztatás erősítésével, tehát adórendszerbeli elemekkel is." - mondta. Ez is oka volt annak, hogy "történelmi léptékkel nézve is igen-igen jelentős lépést tettünk az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése felé".

Matolcsy érvelése szerint 2011-ben az arányos, 16 százalékos személyi jövedelemadóra való áttéréssel 500 milliárd forinttal javult a családok jövedelmi helyzete. Ebből 170 milliárd a gyermekvállalást ismerte el, a többi segítette a polgárokat abban, hogy megoldják mindazt a problémát, amit az előző kormányok okoztak. Vagyis hogy megbirkózzanak a 15-20 százalékkal növekvő élelmiszerárakkal, a 20-25 százalékkal megugró üzemanyagárakkal, hogy visszatöltsék megtakarításaik egy részét, amit korábban a megszorító programok miatt voltak kénytelenek elkölteni és persze megküzdjenek a magasabb devizahitel-törlesztésekkel is.

Az adózás súlypontját egyre inkább a fogyasztási, forgalmi adókra helyezzük át - mondta Matolcsy -, ami az áfa, a fogyasztási, a jövedéki és zöld típusú forgalmi adók bevezetését jelenti. Ez egy tudatos alapfilozófia, mondta, majd hozzátette: követnék más nyugat-európai, sőt észak-amerikai országok is, ha tehetnék. Az eurózónán kívüli magyar nemzetgazdaság rendelkezik azzal a szabadsággal, amellyel nem csupán a pénzügyi szabadságharcunkat kell megvívnunk, hanem az adórendszerbeli szabadságharcunkat is. A miniszter maga ismerte el, hogy a 2010-közepétől véghezvitt átalakítások egyik másik elemét nem lehetett volna az unión átvinni teljes európai konszenzusra való törekvés mellett.

Matolcsy szerint legalább 5 forgalmi adó kulcsot kellene Magyarországnak bevezetnie, de - mint kiemelte - nem engedi az Európai Unió. S hogy miért nem? Mert még nem látja, hogy a forgalmi, fogyasztási adókra kell helyezni a hangsúlyt. Mi ezeken a területeken, ha tehetnénk.

Matolcsy szerint megtalálhatók a jövő évi adótörvényekben a járulékreform kezdeti lépései, mert - mint ahogy a választások idején, tegnap is elmondta, hogy csökkenteni kell az élőmunka terheit. Nagy különbség azonban, hogy ezúttal azt is előrevetítette, hogy túl sokan dolgoznak a közszférában, mind a létszámot, mind az energiát, az időt illetően nagy a pazarlás, mindenhol van 20-30 százalék tartalék, magyarul ilyen mértékű elbocsátásokra is számítani lehet.

Rossz az a felfogás, amely szerint az egykulcsos adórendszer elvesz valakitől valamit és odaadja valaki másnak - magyarázta Matolcsy. Szerinte azt hagyja ott, ami jogosan ott jár, amiért megdolgoztak, amiért órákat, napokat és éveket áldoztak, mert például tanultak. Nem üt lyukat a költségvetésen az egykulcsos adó - állította - , hiszen annak forrása a magán-nyugdíjrendszer megszüntetése. Egy jövőt fogyasztó eszközt váltottunk fel egy jövőt segítő rendszerrel. (Sic!) Ami pedig az egykulcsos adó igazságtalan voltát illeti, leszögezte: az adórendszernek nem célja az igazságosság elérése, hanem a hatékonyság kikényszerítése. Aki azt gondolja, hogy az adórendszeren keresztül szociális és igazságossági szempontokat kell érvényesíteni, az a nyugat vermébe esik. Arányos adórendszerre van szükség, nem pedig progresszívnek hívott, visszafejlődő, többkulcsosra.

Füsi Piroska / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=485237