mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2017. december 04. 17:17

Rossz célok és tervezetlenség jellemzik az uniós források elosztását - Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Szakács László a Szijjártó Péter felszólalásra reagálva azt vetette a miniszter szemére, hogy a magyar kormány nem közösségi megoldásokban gondolkozik, hanem mindig "magyar virtusos" különutat követ, ami nem hatékony és nagyon drága is. Bírálta a kereskedőházak létrehozását. Szerinte valójában nem létezik különutas megoldása a problémának, csak uniós szintű.

Rossz célok és tervezetlenség jellemzik az uniós források elosztását

Szakács László a délutáni vitanapra utalva a Házhoz méltatlannak nevezte az uniós források elosztásáról szóló vitát, amelyet "termelési értekezletnek" nevezett. Mint mondta, évente 2200-2400 milliárd forint érkezik Magyarországra, amiből kétszer ekkora növekedést is el lehetne érni, azonban értékelése szerint rossz döntések születnek, tervezetlenek a fejlesztések.

A politikus szerint jelen van a korrupció is, ami 320-400 milliárd forintra tehető, ez szerinte 100 felcsúti stadion ára. Azt is felvetette: a kormány csak meg akar gazdagodni és meggazdagítani a holdudvarát.

A képviselő nyílt közbeszerzéseket, gazdaságfejlesztést és az uniós korrupcióellenes ügyészséghez csatlakozást sürgette.

Érkezett-e feljelentés Demecser polgármesterének visszaélései miatt

Legény Zsolt a legfőbb ügyészt kérdezte arról, érkezett-e feljelentés Demecser város fideszes polgármestere felfüggesztését eredményező jogszabálysértések, visszaélések gyanúja miatt? Indítottak-e büntető eljárást?

Miért nem támogatják a kispesti beruházásokat?

Burány Sándor felidézte, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta: a rendelkezésre álló uniós forrásokat le kívánja a kormány kötni 2018-ig. Éppen ezért a kispesti önkormányzat értetlenül áll azelőtt, hogy az általa benyújtott pályázatokat a Miniszterelnökség nem bírálja el. Mi az oka, hogy nem döntenek és nem támogatják a pályázatokat?

A mostani "a legkegyetlenebb kormány az elmúlt 25 évben"

Bangóné Borbély Ildikó szerint a mostani "a legkegyetlenebb kormány az elmúlt 25 évben", mert rendeleti úton akarja megállítani, hogy a civilek ételt oszthassanak. Az ellenzéki politikus szerint a hírt nem cáfolták és az intézkedésnek az lehet az oka, hogy nem akarják, hogy lássák az emberek a választások előtt, hogy a fővárosi Blaha Lujza téren, vagy vidéken tömegével állnak sorba családosok, nyugdíjasok, rokkantak az ételért. Istent meg a szájukra ne vegyék! - mondta.

Hány mammográfiás gép hibásodott meg a fővárosban?

Kunhalmi Ágnes szerint Magyarországon évente 5-6 ezer új emlőrákos beteget fedeznek fel és nagyjából kétezer nő bele is hal a betegségbe vagy annak következményeibe. Az emlőrák kezelése annál hatékonyabb, minél hamarabb ismerik fel a daganatot; a betegség megelőzésének leghatékonyabb eszköze a mammográfiai szűrés - mutatott rá.

Elmondta, sajtóhírek szerint több mammográfiás gép is elromlott a fővárosi kórházakban, ami azt jelenti, hogy csak januárra vagy februárra lehet időpontot kérni. Azt tudakolta, hány berendezés hibásodott meg.

Mit tesznek azért, hogy 112 tárcsázásakor tényleg gyorsan érkezhessen a segítség?

Horváth Imre azt kérdezte, tesz-e a kormány intézkedéseket azért, hogy a 112 tárcsázásakor tényleg gyorsan érkezhessen a segítség. A képviselő szerint ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, súlyos problémák vannak a rendszer gyakorlati működésében és csak rengeteg időveszteség árán lehet segítséget kérni.

Miért nem emelik a közszolgálatban dolgozók illetményalapját?

Gúr Nándor azt kérdezte, hogy miért nem növelik nyolc éve a közszolgálatban dolgozók illetményalapját és miért nem növelik érdemben illetményüket sem?

Mi lesz a Balatonnal?

Harangozó Gábor arról beszélt, hogy Siófokon az aranyparti szabadstrandon egy befektető jachtkikötőt akar építeni. Ugye nem lehet az a cél, hogy magyar emberektől elvegyék a Balatont, az ugye nem engedik, hogy strandokból jachtkikötők, a kempingek helyén társasüdülők épüljenek? - tette fel a kérdést.

Offshore cégtől vásárolt hirdetési felületet a kormány

Harangozó Tamás azt tette szóvá, hogy Rogán Antal offshore-céget vett igénybe, hogy a migránskampányban hirdesse a kormány álláspontját. Azt kérdezte, tudatában van-e a kormány ennek, és szándékosan kötöttek így szerződést? Az ötven százalékos kedvezmény, amit kaptak rendben van?