2012. április 10. 14:13

Rossz, rosszabb, még rosszabb

Hiába a kormány ígéretei, az egészségügy továbbra is súlyos pénzhiánnyal küzd. A két éve tartó pénzkivonás hatására a kórházak felében komoly gondokat okoz a gyógyszerellátás folyamatos biztosítása. Miután a beszállítók nem tudnak tovább hitelezni az intézményeknek, ma már a kórházak a legalapvetőbb karbantartó, megelőző, állagmegóvó munkálatokat sem tudják megoldani.

Ezúttal 24 milliárd forint hiányzik a kórházak költségvetéséből, amiből a minimális feladatokat kellene ellátniuk. Omladozó vakolatok, feltöredezett padlólapok, letört csaptelepek: ma ez fogadja a betegeket sajnos a legtöbb kórházban. A kormány állítása szerint nincs arra forrása, hogy ezeket a szükséges, és legalapvetőbb feladatokat mint tulajdonos elvégezze. De úgy tűnik, nem csak ez a megoldhatatlan feladat az egészségügyi kormányzat számára, 3 havi „gondolkodás” után a kórházigazgatói állásokat sem tudták jogszerűen kiírni. Egy részüket már visszavonták, és még további visszavonásokra, illetve új kiírásra lesz szükség.

Két év alatt, amióta a Fidesz kormányon van, egy cél lebeg a szemük előtt, az pedig nem más, mint a totális államosítás, az egészségügyi ingatalonok és a közbeszerzési források megszerzése. Két év alatt semmi nem történt az ellátórendszer struktúrájával, csak a pénz lett egyre kevesebb, és az ígéret egyre több. A Fidesz nem foglalkozik a gyógyítás minőségének javításával, sem a betegutak rövidítésével. Miközben egyre többet kell várniuk a betegeknek, és egyre hosszabbak a várólisták, a kórházak siralmasabb állapotban vannak, mint valaha. Mára világossá vált, hogy az önkormányzatok sokkal jobb „gazdái” voltak a kórházaknak, mint most az állam. Egyértelmű, hogy sem a betegek, sem a dolgozók számára nem megoldás az államosítás, a folyamatos forráskivonás az ágazatból.

Jól látszik, hogy a kormány nem képes átfogó megoldást nyújtani az egészségügyi ágazat problémáira. Az eddig államosított intézményeket, a vezetőváltást,a struktúra kialakítását sem tudta megoldani, ennek ellenére újabb 55 kórház államosításába kezd! Látszatmegoldássokkal operálnak, sokkterápiát alkalmaznak, miközben a diagnózisuk helytelen.  A koncepciótlanság és a szakértelem hiánya egyértelműen kitűnik a kormány működéséből. Felszólítjuk az egészségügy vezetését, fejezze be a felelőtlen ámokfutást, a betegek veszélyeztetését, a kapkodást! Az egészségügyet nem lehet pusztán üzletként kezelni, a hályogkovács „biztonsága” súlyos károkat okoz!               

Dr. Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és Szociális bizottságának alelnöke