2012. május 15. 15:52

Rossz válasz

A miniszterelnöknek Nabucco-ügyben feltett kérdéseinkre Orbán Viktor máig nem válaszolt. Miután ezt tegnap jeleztük, felkerült egy reakció a parlament honlapjára, de a fejlesztési miniszter által adott válasz rossz, mert hiányos, illetve újabb kérdéseket vet fel.

Ha Németh Lászlóné helyett Orbán Viktor vette volna a fáradtságot, hogy a neki szóló kérdésekre válaszoljon, talán kiderült volna, hogy – miután a vezeték magánberuházásban jönne létre – milyen minőségben és milyen felhatalmazás alapján nyilatkozott április végén a MOL nevében arról, hogy az kiszáll a beruházásból. A rossz időben és rossz helyen kelt válasz újabb kérdéseket is felvet.

Miniszter asszony szerint elfogadhatatlan hazánk energiafüggősége, a kormány célja ezért ennek felszámolása. Ha így van, nem értjük, hogy:

- miért verték szét a hazai kapcsolt energiatermelést?
- miért lehetetlenítették el a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőműveket?
- miért nem fejlesztették a Mátrai Erőművet?
 - miért jegelté, majd vetették el a Nabucco megállapodás aláírását?
- miért fagyasztották be az energetikai pályázatok?


Miniszter asszony szerint a projektben való részvételről és a magánjogi szerződések megkötéséről a MOL dönt, így a miniszterelnöknek se módjában, se szándékában nem áll, hogy az állami olajtársaság helyett határozzon. Ha ezt a kormány tagja is elismeri, nem értjük, hogy miért nyilatkozik Orbán Viktor a MOL hatáskörébe tartozó ügyben?

Miniszter asszony úgy tudja, a miniszterelnök által bejelentett döntés már korábban megszületett, és arról a projekt érintettjei értesültek. Továbbra sem tudjuk azonban, hogy a projektből való kilépésre vonatkozó döntést ki hozta meg, és – bár külön kértük – a döntésről szóló dokumentumot sem kaptuk meg. (Apropó: a beruházók közös közleménye szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak a MOL kilépéséről, pedig a projektben leginkább talán maga a projekttársaság érintett…)

MSZP

U.i.: Németh Lászlóné további, a figyelemelterelést célzó semmitmondásait hadd ne kommentáljuk. Az az arrogancia viszont szót követel, amellyel a miniszterelnöki sajtóstáb vezetője reagál, miközben ráadásul tévesen hivatkozik a Házszabályra. A még Orbán Viktorra is vonatkozó határidőket ez esetben ugyanis az országgyűlési törvény írja elő. De nem is ez az igazi baj. Hanem az, hogy a kormány képviselői eljárásjogi kérdésekkel szórakoznak ahelyett, hogy egy hibás döntést megmagyaráznának, majd korrigálnának. Uram bocsá’ hazánk energiafüggőségének csökkentését, s ennek révén kivételesen a köz érdekét szolgálnák.