2012. február 14. 16:50

Rosszabbul élünk

Alig néhány hét telt el 2012-ből, máris nyilvánvaló: a kormány adópolitikájának eredményeképp az elrugaszkodás évében még a tavalyinál is rosszabbul élünk majd.

A Fidesz egykulcsos személyi jövedelemadójával kapcsolatban számtalanszor elmondtuk már, de úgy tűnik, Selmeczi Gabriellának nem lehet elégszer elmagyarázni: az adójóváírás megszűntetésével még az elvárt emelés mellett is csökken a fizetések reálértéke, a jelenlegi igazságtalan szja-rendszerrel a magyarok több mint 80 százaléka rosszul jár.

Ha Selmeczi Gabriella vette volna a bátorságot, és a tegnap a Munkát, kenyeret! menet hőseit a Parlament előtt fogadó tömegnek is megpróbálta volna megmagyarázni, miért is jó nekik a Fidesz egykulcsos adórendszere, talán visszakézből kapott volna tájékoztatást arról, mit érez az átlagember a Matolcsy-féle csodafegyver ”áldásaiból”.

A rendszer gazdaságélénkítő hatása ugyanis nulla: sem a munkaerőpiac, sem a fogyasztás nem indult be. Potom ötszázmilliárd forintot viszont a jómódúak zsebében hagy, az alacsonyabb keresetűek és a költségvetési egyensúly rovására. Ez már önmagában is súlyos pofon az alacsonyabb jövedelmű családoknak.

Ehhez jön még, hogy (a nyilvánosságra került hírek szerint) a fogyasztói árak, köztük is elsősorban az üzemanyagok és az élelmiszerek januárban már 5,5 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve, köszönhetően az áfa két százalékos emelésének és a forint gyengeségének.

Javasoljuk Selmeczi Gabriellának, hogy a pártja által lóvá tett embereknek legközelebb már ezt is igyekezzen megmagyarázni. Ha van hozzá bátorsága.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő

U.i.: a ”Soványabb lett a boríték”, a ”Segítséggel is kevesebb lehet a havi fizetés”, a ”Hány embernek csökkent a bére?” vagy éppen az ”Elmaradt a béremelés, sztrájkra készülnek a dolgozók” címmel nyilvánosságra került mai hírek közül Selmeczi Gabriella vajon melyikre gondolt?