Rosszabbul élünk, mint három éve

Ha a fideszes Hoppál Péter tovább olvasott volna a reggeli kávé mellett, számára is világos lenne, hogy megint mélyült a pártja által három éve ásott társadalmi szakadék. Az átlag felett keresők idén ismét gazdagabbak, az átlagnál rosszabbul keresők viszont ismét szegényebbek lettek.

A KSH-kimutatásból kiderül, hogy az elmúlt évben 28 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás még a kormány által mesterségesen felpumpált közmunkaprogrammal együtt is. De a zuhanásnak nincs vége: mai nap híre az, hogy több mint 200 dolgozójától válik meg az egyik legnagyobb hazai áramszolgáltató. Mindez azt mutatja, hogy továbbra is zsugorodik a gazdaság, hogy sem a munkahelyteremtő vállalkozások, sem a magyar családok nem bírják az orbáni adóterhelést és a folyamatos megszorításokat.

2010-hez képest a forint árfolyama a svájci frankhoz képest ma úgy 50 forinttal, az euróhoz képest pedig mintegy 30 forinttal gyengébb. Az üzemanyagért közel 110 forinttal kell többet fizetni literenként. Egy átlagos család három év alatt közel 300 ezer forintot bukott csak az igazságtalan egykulcsos orbáni szja-rendszeren.

Ha a Fidesz nem csak szavak, hanem tettek szintjén is a családok oldalán állna, akkor támogatná az MSZP 22%-os élelmiszerár-csökkentő javaslatát. Ez az elégtelen, igazságtalan és fenntarthatatlan rezsicsökkentéssel szemben érezhetően javítaná a családok megélhetését.

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő