2011. október 27. 12:24

Rosszul vizsgázott Európa szolidaritásból

„Védelmeznünk kell azokat, akik üldözöttek a hazájukban, és garantálnunk kell azoknak a jogait, akik menekültként a segítségünket kérik. Az arab tavasz és az annak során kialakuló migrációs hullám még sürgetőbbé tette az európai menekültügyi csomag elfogadását. Ehelyett azonban rossz válaszok születtek az időleges határellenőrzések visszaállításával, a szabad mozgás korlátozásával. Európa rosszul vizsgázott szolidaritásból” – hangsúlyozta felszólalásában Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a harmadik országokbeli állampolgárok és hontalan személyek nemzetközi védelméről szóló szerda esti vitában.

„Ha el tudjuk fogadni a nemzetközi védelemre való jogosultság feltételeit, az nagy lépést fog jelenteni a közös európai menekültpolitika és a migrációs politika területén” – fejtette ki a szocialista képviselő. Göncz Kinga üdvözölte a harmadik országból érkező menekültek státuszáról és nemzetközi védelméről szóló jelentést, amelyet az Európai Parlamenten belül és az európai intézmények között egyaránt komoly viták kísértek.

„Az irányelv segít abban, hogy tartsuk magunkat értékeinkhez és elveinkhez: védelmezzük a hazájukban üldözötteket, és garantáljuk a segítséget kérő menekültek jogait. Ennek a védelemnek a része a társadalomba való beilleszkedést támogató idegenrendészeti, szociálpolitikai, munkaügyi, oktatási kérdések integrált megközelítése” - zárta felszólalását Göncz Kinga.