Belföld | mellrák közlemény
2012. október 20. 14:28

Rózsaszín szalagos séta az emlőrák korai felismerése érdekében

Rózsaszín szalagos sétát rendeztek szombaton Füzesgyarmaton, hogy felhívják a figyelmet az emlőrák korai felismerésének fontosságára. A Nők Egymásért, Másokért Közhasznú Egyesület rendezvényén részt vett és beszédet mondott dr. Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke is.


„Hosszú évtizedeken keresztül a mellrák, és alapvetően minden rákdiagnózis egyet jelentett a halálos ítélettel. Ám ez ma már egyáltalán nem igaz: a szűrési módszerek fejlődnek, egyre korábban tudják jelezni, ha baj van. Sőt, sokszor már az úgynevezett rákmegelőző állapotok is szűrhetők és kezelhetők” – emlékeztetett Gurmai Zita, hozzátéve, hogy ma már nagymértékben tőlünk függ, hogy mennyire szolgáltatjuk ki magunkat a betegségnek. „A génekkel nehéz harcolni, de rajtunk is múlik, hogy életmódunkkal alapot adunk-e a ráknak, és az is, hogy elmegyünk-e az esedékes szűrésre” – fogalmazott az MSZP-s politikus.

„A férfiakat sokszor noszogatni kell, hogy felkeressék az orvost. Ez a feladat azonban fordítva is áll! Hány olyan nőt ismerünk, aki kis családja szervezése közepette elhanyagolja magát, mert az önmagával való törődés már nem fér bele az idejébe, energiájába? Uraim! Legyenek ott a nők mellett, akiket szeretnek, hogy sokáig Önökkel és a gyermekeikkel maradhassanak!” – mondta Gurmai Zita.

A mellrák az egyik leggyakrabban kialakuló ráktípus, és vezető halálok a 35 és 59 éves nők körében. Ugyanakkor a betegség az esetek 90 százalékában gyógyítható lenne, ha az elváltozást még időben kiszűrnék, és ennek megfelelően kezdenék meg a gyógyítást.