mszp.hu | Belföld, Külföld | menekültkérdés Gianni Pittella
2015. szeptember 14. 16:40

S&D-frakcióvezető: az európai összefogás oldhatja meg a migrációs problémát

A migráció okozta problémákat nem a falak és a szögesdrótok, hanem az európai összefogás oldhatja meg - jelentette ki a szocialisták és demokraták (S&D) európai parlamenti frakciójának vezetője hétfőn Röszkén.

Gianni Pittella az egyik röszkei idegenrendészeti előállító előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a falak és a szögesdrótok ellentétben állnak a szolidaritás eszméjével.

A politikus hozzátette, a megoldáshoz vezető első pont 160 ezer menekült szétosztása lenne a tagországok között.

Gianni Pittella, Fotó: MTI

Szükség lenne egy a menedékkérőkre vonatkozó tartós és kötelező érvényű jogszabály kidolgozására, emellett minden lehetséges módon harcolni kell az embercsempészek ellen - hangsúlyozta Gianni Pittella.

A frakcióvezető szerint olyan külpolitikára lenne szükség, amely stabilizálja a helyzetet a válságzónákban, különösen Líbiában és Szíriában, eltüntetve ezzel azokat az okokat, amelyek miatt a menekültek kénytelenek útnak indulni.

Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, magyar képviselőként büszke arra a helytállásra, amelyet az önkéntesek, civil szervezetek mutattak - különösen Szegeden - az elmúlt hetekben.

Közölte, képviselőtársai látogatását úgy szervezte, hogy megmutassa, Magyarország nemcsak Orbán Viktor politikájából áll, hanem van egy humánus, a szolidaritást még ismerő arca is.

A helyzet megoldására Magyarországnak nincs más esélye, mint az európai uniós összefogás - hangsúlyozta az MSZP alelnöki posztját is betöltő politikus.

Borítókép: Kelemen Zoltán Gergely, MTI