mszp.hu | Belföld
2021. november 05. 15:17

Saját hallgatását is titkosítja a biztonság kedvéért a kormány a Pegasus-ügyben

Saját hallgatását is titkosítja a biztonság kedvéért a kormány a Pegasus-ügyben
Hiába vallotta be végre hónapok után nagy zavartan Kósa Lajos, a Honvédelmi és rendészeti biztosság fideszes elnöke, hogy a kormány megrendelte a Pegasus kémszoftvert, a belügyminiszter – bár a jegyzőkönyvet 50 évre titkosították – a lényegről ezúttal sem mert szólni a csütörtöki ülésen: hogyan fordulhat elő, hogy Magyarországon civileket hallgatnak le konkrét vád nélkül?

Nem múlik el a botrány a kabinet feje fölül: törvénytelenségek egész soráról van szó, amelyben jogtalanul hallgattak le civileket, még ügyvédeket is, törvénysértő, tömeges államtitkári aláírással. Amit biztosan tudunk csak annyi, hogy továbbra is csak a mellébeszélés megy – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

„Ennek a beszélgetésnek az igazi lényege az lett volna, (…) hogyha ezek a gyönyörű mondatok, amiket miniszter úr elmondott bent, hogy „minden törvényes”, és higgyük el, hogy „itt mindenki az esküjének és Magyarország érdekeinek maximális figyelembevételével végzi a dolgát”, hogyha ezek a szavak a botrány kirobbanása után egy héten belül összehívott bizottsági ülésen hangzanak el, és úgy hangzanak el, hogy tételesen azt mondják, hogy „igen, volt ilyen, és őket lehallgattuk, mert ilyen és ilyen gyanú volt ellenük”, vagy „nem, ezek nem is igazi nevek, nincsenek is ilyen telefonszámok, az egész egy kamu dolog, és be tudom bizonyítani, hogy nem is hallgattam le”, akkor az a bizottsági ülés betöltötte volna a funkcióját” – mutatott rá Harangozó.

Hozzátette, ő még boldog is lett volna, ha meggyőzik arról, hogy nem történt semmi törvénytelen, ám ez nem sikerült: valójában semmit nem erősítettek meg, és semmit nem is cáfoltak meg az ülésen. „Semmi konkrétum el nem hangzott a konkrét ügyekben, hogy ez egy valós dolog-e, ami az egész ország szeme láttára zajlik. Ezzel pedig bizalmat építeni marha nehéz” – jegyezte meg.

A szocialista politikus elmondta, nem az a baj, hogy a titkosszolgálatok vesznek ilyen szoftvereket, hiszen minden normális országban a nemzetbiztonsági bizottság ad ehhez egyébként engedélyt. „Na de nem mindegy, hogy mire használják! A katonáknak is vesznek fegyvert, mégsem lőnek a saját honfitársaikra. (…) Én nem tudok róla, hogy akár Németországban, akár Franciaországban a meglévő telefonszámok között, újságírók, ellenzéki politikusok vagy akár kormányhoz közel álló politikusok telefonszámai lettek volna”.

Kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a Kúria a kormány egyik népszavazási kérdését a kiskorú gyermekek nemváltó műtétjével kapcsolatban elutasította, elmondta, ismét jogállam-érzéketlenül jár el a fideszes kormány, amikor a teljes mértékben saját maga által kinevezett Alkotmánybírsággal akarja megfúratni a Kúria által legfelső fokon hozott döntést. „Orbán Viktor mondása jut eszembe: „A játék addig tart, amíg mi nyerünk”. Arra, hogy ezt egy országgal csinálják meg az egész jogrendszert egyébként – nemcsak a jogállamot, a törvényeket is – meghazudtolva, ennél kézzelfoghatóbb dolog nincs. (…) Az a Kúria, amely a bírói függetlenséget természetesen fölhasználva máshogy ítél meg valamit, mint a magyar kormány, az „tisztességtelen” ezek szerint” – utalt Varga Judit igazságügyi miniszter szavaira is az ügyben.

„Elképesztő, és az egész kormány hozzáállását jól mutatja. Én csodálkozom, hogy a Kúria meglépte, meg merte lépni ezt, azon viszont nem, hogy akkor ennek megvan a retorziója. Arra pedig mind tudnánk nagyobb összeget tenni, hogy „önkényesen” fog-e értelmezni az Alkotmánybíróság is vagy nem” – vetítette előre az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok