Saját kormánya osztja meg az országot

Ma nem országhatárok, hanem az esélyek és lehetőségek mentén szakad szét a nemzet, ám míg korábban külső hatalmak, ma saját kormánya szakítja szét - jelentette ki Mesterházy Attila kedden Egerben, a városi sportcsarnokban megtartott MSZP-nagygyűlésen.


A pártelnök hangsúlyozta: az a kormány, amelyik nem törődik négymillió ember nyomorával, 500 ezer gyermek éhségével és 500 ezer ember kivándorlásával, a nemzet ellen cselekszik. Vagyis az Orbán-kormány nem a nemzeti összetartozásról, hanem a nemzet megosztásáról szól: "megoszt, megfélemlít és meglop", ez az orbáni rendszer lényege - tette hozzá a nemzeti összetartozás napjára utalva a politikus.

Ennek kapcsán Mesterházy Attila felidézte az Országgyűlés 1990. június 4-i jegyzőkönyvét, amely szerint a Fidesz kivonult a teremből, amikor Szabad György, az Országgyűlés akkori elnöke egyperces néma gyászra szólította fel a képviselőket a trianoni évforduló kapcsán.


A pártelnök szerint ez mutatja, hogy a miniszterelnöknek nincsenek értékei és morális gátjai, egyszerű populista, aki úgy forgatja a köpönyegét, ahogy az érdeke megkívánja. Mesterházy Attila a velejéig romlottnak nevezte a rendszert, amely szerinte maffiamódszerekkel intézményesítette a korrupciót, mindent ellop, legyen az föld, trafik, vagy magánnyugdíj. Ezért "takarodnia kell" - fűzte hozzá.

Ezzel szemben a baloldali politika lényege, a haladás és a jövő szolgálata, elsősorban a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozások és a nyugdíjasok támogatása - mondta a pártelnök.


Az MSZP fel fogja számolni a gyermekéhínséget, lehetővé teszi a nők számára, hogy összehangolják a családot a karrierrel és zéró toleranciát hirdet a családon belüli erőszakkal szemben - jelentette ki.

A munkavállalók körülményeit a szakszervezetek jogainak visszaadásával, a munka törvénykönyvének megújításával és egy többkulcsos adórendszer bevezetésével javítja, illetve segíti a kis- és középvállalkozók piacra jutását és versenyképességét. Garantálja a nyugdíjak értékállóságát, a 65 éven felüliek ingyenes tömegközlekedését és újraindítja a nyugdíjkorrekciós programot - sorolta a pártprogram elemeit a politikus.


Végül arról szólt, hogy a kampány harc lesz azzal a rendszerrel szemben, amely saját képére akarja formálni az országot.

Ebben a küzdelemben azonban szerinte nem a Fidesz a legnagyobb ellenfél, hanem az apátia és a reménytelenség. Márpedig sose tudhatjuk, melyik az az egy szavazat ami a rendszer leváltásához szükséges - jelentette ki a sportcsarnokot megtöltő résztvevők előtt.

Vagyis, ha tényleg igazságosabb és szabadabb országot akarunk, akkor el kell menni szavazni, hogy "ezt a szemét bandát a bús francba zavarjuk el" - hangsúlyozta Mesterházy Attila.