Saját maga által okozott károkat hárítana el Orbán

Orbán Viktor mai bejelentésével elismerte, hogy kormányzata tönkretette az önkormányzatokat és közvetlen csőd fenyegeti őket.

A Fidesz kormányzása következtében végveszélybe kerültek az óvodai, iskolai, szociális, településüzemeltetési alapellátások, helyenként még a közvilágítás is. Orbán a közvetlen csődhelyzetben bocsánatkérés helyett tovább hazudozik. Próbálja becsapni a polgárokat, azt állítja, hogy a kormány konszolidálni fogja az önkormányzatokat.

Ezzel szemben az igazság az, hogy csődkormányzásának első évében, 2010-ben közel 30%-kal, mintegy, 340 milliárd forinttal nőtt az önkormányzatok adósságállománya. Az önkormányzatok adósságállományának közel fele 2006-2010 között halmozódott fel. A fideszes vezetésű önkormányzatokat ebben az időszakban maga Orbán Viktor buzdította kötvénykibocsátásokra, gondolván, hogy a probléma úgy is az akkori MSZP-kormány nyakába hullik majd.

Az ebben az időszakban felvett több mint 400 milliárd forint devizaalapú hitelből az önkormányzatok többségében presztízs-beruházásokat valósítottak meg, amelyek fenntarthatósága sosem volt biztosított. Ez történt többek között Esztergomban, amely a fideszes vezetésű önkormányzat fürdőberuházása miatt került adósságcsapdába és vált működésképtelenné.

Egyes önkormányzatok a devizakötvények bevételeit spekulációs célokra fordították, majd a kormányzati hibákból és ostobaságból következő forintgyengülés miatt mára szintén teljesen ellehetetlenültek.

Az önkormányzatok állami támogatása 2010. évben 120 milliárd forinttal, 2012. évben közel 200 milliárd forinttal csökkent. A 2013. évi tervek szerint ezt további 400 milliárd forinttal vágja meg a Fidesz kormánya.  

Ezt a kényszer-államosítás miatti feladatátvétel messze nem indokolja, továbbá nem veszi figyelembe a szintén kormány által serkentett inflációt sem. A forintgyengülés legfőbb okozója az Orbán-Matolcsy-Kósa trió, akik nyilatkozataikkal a spekulánsok malmára hajtották a vizet. Nem véletlen, hogy a mai napig nem tisztázódott, hogy szándékosan asszisztáltak-e a nyerészkedők üzelmeihez.

Orbán Viktor mai bejelentésével egy dologgal maradt adós. Nem tette világossá, az újabb hatalmas és megalapozatlan ígéret mennyire fog fájni az állampolgároknak. Milyen új adókat és milyen új sarcokat akar kivetni az emberekre tervei alátámasztására? A következő napokban hamarosan kiderülhet, milyen újabb megszorítások, adók vagy adóemelések következnek az újabb orbáni lázálom finanszírozására.

Horváth Csaba,
az MSZP alelnöke,
fővárosi frakcióvezető