mszp.hu | Belföld | gyed extra Kecskemét
2014. január 28. 09:30

Saját magától védi a gyed extrát a Fidesz

Amit 2011-ben megszüntetett, - s amit Kecskemét polgármestere is megszavazott - azt védi most a Fidesz az aláírásaival.

Jelenlegi formájában csak üres kampányfogás, hogy megvédik a kisgyermekes anyákat, hiszen az érintettek a törvényi ellentmondások okán nem lehetnek jogosultak dupla gyesre, a gyerekek bölcsődei elhelyezésére, illetve bármikor felmondhatnak a munkába visszatérőknek.

Olyan törvénymódosítást kezdeményez ezért az MSZP, amely lehetővé tenné a gyed alatt munkát vállaló szülők számára, hogy bölcsődébe járassák gyermeküket. Ha az Orbán-kormány nem hajlandó elfogadni ezeket a javaslatokat, akkor a Mesterházy-kormány teszi ezt meg a 2014-es kormányváltás után.

A hatályos törvények szerint ugyanis azok a szülők, akik gyed-et vesznek igénybe, nem kérhetik gyermekük bölcsődei elhelyezését. A Fidesz szándékosan teszi leheteletlenné a gyed extra felhasználását, hiszen ha mindenki élne a lehetőséggel, akkor 200 ezer bölcsődei férőhelyre volna szükség, miközben ennek csak a töredéke áll rendelkezésre az intézményekben. Továbbá azt is elfelejtik hangsúlyozni, hogy két különböző korú, gyedre és gyesre jogosító gyermek után csak akkor kaphatja meg mindkét ellátást az anya (bizonyos esetben az apa), ha a második gyermek 2014. január 1. után született. Vagyis aki hamarabb szülte meg a kisebbik gyermekét, az elesik a dupla ellátástól.

A jelenlegi jogszabályok akadályozzák a dupla gyes felhasználását is, a családok támogatásáról szóló 1998-as törvény ugyanis kimondja, hogy a gyermekgondozási segély havi összege - a gyermekek számától függetlenül - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Ez utóbbi mintegy 28 ezer forint, vagyis a jogszabály alapján két gyerek esetén sem lehet ennek a duplája. Gátló tényező továbbá, hogy az Orbán-kormány által kreált új munka törvénykönyve értelmében a kisgyermekes szülő csak akkor áll felmondási védelem alatt a gyermek 3 éves koráig, ha fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe. Vagyis ha visszamegy dolgozni, akkor bármikor el lehet bocsátani.

A Magyar Szocialista Párt javaslata ez utóbbi esetben is védelmet biztosítana a gyed extrát felhasználó szülő számára. Mindezzel az MSZP megteremtené annak a lehetőségét, hogy a kormány ne szabotálhassa el a gyed extra végrehajtását.