mszp.hu | Belföld, Gazdaság | föld közlemény
2014. október 17. 11:23

Saját spekulatív földszerzéseit segíti a Fidesz-kormány

Megdöbbentünk Dr. Simon Attila államtitkár csütörtöki kijelentésein, amelyek szerint örül a kötelezettségszegési eljárásnak. Ez azt jelzi az államtitkár úr nincs tisztában azzal, hogy ez mennyire káros lehet a magyar gazdákra nézve. Ha emiatt támogatásokat vonnak el, az a magyar termelőket hozza rendkívül nehéz helyzetbe. Ennek senki sem örülhet!

A termőföldek vitája kapcsán az MSZP részéről világossá tettük, hogy mi is ellenezzük a spekulatív földszerzést, legyen az külföldi vagy hazai. A külföldiek haszonélvezeti joga ugyan nem törvénytelen, de egyértelműen a földtörvény tulajdonszerzési tilalmának kijátszására irányult. Ennek ellenére Európa nem tűri a visszamenőleges jogalkotást.

A kormány spekulációs földszerzés elleni harca azért hiteltelen, mert az állami földbérbeadás során kifejezetten a támogatásokra bazírozó haverokat részesíti előnyben a helyi állattartókkal szemben. Földhasználattal egyáltalán nem foglalkozó személyek - ügyvédek, pénzemberek - tömegesen szereznek aranykalászos gazda oklevelet és juthatnak hozzá akár több száz hektár termőföldhöz. Ez az igazi földspekuláció.

A májusban elfogadott földforgalmi törvény ebben a formájában végrehajthatatlan. A zártkerteket használók ezrei nem bérelhetik tovább kertjeiket, a kis földtulajdonosok eddig óvott földvagyona elértéktelenedik. Ezekre a problémákra kellene világos válaszokat adni egy gyors törvénymódosítással!

Gőgös Zoltán,
MSZP-elnökhelyettes