2011. december 22. 16:36

Sajtónyilatkozat

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke 2011. december 22-ére összehívta a megyei közgyűlés ülését, melynek több olyan napirendi pontja volt, mely a megyei önkormányzat jövőjét nagymértékben befolyásolja.

Elnök úr 2011. december 22-ére soron kívüli ülést hívott össze, amely nem azonos a rendkívüli üléssel, így az ülés összehívása szerintünk az érvényes SZMSZ alapján nem szabályos.

A napirendben szereplő ügyekben az eljárást frakciónk már többször kifogásolta. A megye számára hátrányos vagyonátadásáról ellenkező a véleményünk, de az erről szóló vita kapcsán a közgyűlés kormánypárti frakciója - ügyrendi kérdésként kezelve a témát – belénk fojtotta a szót, s nem volt kíváncsi a szocialisták véleményére. Ilyen példátlan arroganciára, a fontos kérdések eldöntésekor a korábbi években nem volt példa. Elutasították a megye erőszakos vagyon elvételéről szóló döntés jóváhagyása kapcsán tett név szerinti szavazást kérő felvetésünket is. A megyei önkormányzatok kiürítésében, a közgyűlés hivatalának fejlesztési ügynökség szintre való leépítésében, - mint ránk erőszakolt, át nem gondolt, központosítási folyamatban nem kívánunk részt venni, abban a frakció részéről politikai felelősséget nem vállalunk.

A megye intézményrendszerének államosítása aránytalan hátrányokat okoz a megyei önkormányzatoknak, az állam a politikai uzsora eszközével élve veszi el a megye vagyonát, mely könyv szerinti értékben is több mint 15 milliárd forint, ami kb. 4,5 milliárd kötvénytartozással van szembe állítva. A Fidesz politikusai éveken keresztül a megyerendszer fontosságát hangsúlyozták. Ezzel szemben pont ők azok, akik a megyei önkormányzatokat teljesen megfosztják vagyonuktól és feladataiktól.

Fontos lehet az a feladat is, melyet a jövőben szánunk a megyei önkormányzatnak, viszont ennek részletei még nincsenek kidolgozva. Az látható a 2012. évi költségvetésben, hogy kevesebb, mint 300 millió forint (ami egy község költségvetésével azonos) van tervezve 2012-re.

Így a közigazgatás középső szintje kimondhatjuk, hogy leépül.

Nem látjuk az előterjesztésekben a dolgozók foglalkoztatásának garanciális elemeit sem. Beigazolódott a korábbi álláspontunk, hogy a megyei önkormányzat vezetésének hibás döntése okozta azt a kiszolgáltatott helyzetet, amelyet a kormány kihasznál. Ezért a megye vagyonának elkótyavetyélésére irányuló döntésekben a Magyar Szocialista Párt Hajdú-Bihar Megyei frakciója nem fog részt venni.

A szerkesztőség minden dolgozójának Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és eredményekben gazdag Boldog Új Évet kívánok!

Csige Tamás
frakcióvezető