mszp.hu | Belföld | hajdú-bihar megye választás 2014
2014. február 28. 15:18

Sajtónyilatkozat az OEVB határozatáról

A határozat Kathiné Juhász Ildikót a Magyar Szocialista Párt, az Együtt-a Korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Liberális Párt egyéni választókerületi jelöltként nyilvántartásba veszi.

Az indoklás részben Kathiné Juhász Ildikót az országgyűlési képviselők 2014. évi választásán a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt egyéni választó kerületi jelöltként veszi figyelembe.

A határozat rendelkezési és indoklási része között súlyos tárgyi tévedés van. A határozat rendelkezési része felel meg a valóságnak. Ugyanis Kathiné Juhász Ildikó a Magyar Szocialista Párt, az Együtt- a Korszakváltók Pártja,a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Liberális Párt támogatásával (melyet benyújtott ajánló ívek bizonyítják) kíván egyéni választókerületi jelöltként indulni a Hajdú Bihar Megyei 06. számú Országgyűlési Egyéni Választó Kerületben.

Hajdú Bihar megye 06. számú Országgyűlési Egyéni Választó Kerületi Választási Bizottsága 4/2014.(II.21) OEVB határozatának meghozatalánál nem járt el az elvárható körültekintéssel és alapossággal.
Egy határozatban két ellentétes döntést hoz, mellyel nem teszi egyértelművé a jelölt indulási szándékát melyik ajánló párt(ok) támogatásával és listáján kívánja figyelembe venni.

Felveti továbbá a Hajdú Bihar megye 06. számú Országgyűlési Egyéni Választó Kerületi Választási Bizottsága elnökének felelősségét. Papp Zsolt László, mint az EOVB elnöke aláírásával látta el a határozatot és vállalta az abban foglaltak. Tevékenységében ez egy olyan tévedés, hiba, amely erősen megkérdőjelezi alkalmasságát az EOVB vezetésére.

Aki ilyen egyszerű, alap esetben sem képes a nagyon túlterhelt ügyviteli munkatársak tévedését felismerni és azt kijavíttatni akkor bonyolultabb kérdésekben hogyan fog a törvényi előírásoknak megfelelően eljárni?

Aki annyi felelősséggel sem bír, hogy áttekintse azt, amit aláír, csupán formális és rutinszerű eljárásként kezelve, olvasatlanul teszi azt ebben a fontos közjogi eljárásban, milyen komolysággal fogja később a feladatát elvégezni, és hogyan lehet benne megbízni?

Az EOVB-nak, de kiemelkedően az elnöknek törvényi meghatalmazása és feladata a választással kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartása és betartatása.

A történtek ismeretében, a demokrácia íratlan szabályainak megfelelően
Papp Zsolt László EOVB elnökének megbízatásáról le kell mondania, amennyiben nem hajlandó tisztségétől önként megválni, akkor a jelölő szervezetnek kell Őt felmenteni.

az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége