Külföld | sajtószabadság Európai Parlament
2013. június 13. 09:05

Sajtószabadság: az EU-nak tagállamaiban is képesnek kell lenni az alapvető jogok kikényszerítésére

„Demokrácia nem létezhet szabad, független és plurális médiarendszer nélkül, sem az Európai Unión belül, sem pedig azon túl. Éppen ezért, egyre növekvő aggodalommal figyeljük a sajtószabadság elleni, különféle természetű fenyegetéseket” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szerdán Strasbourgban. Az Európai Parlament az emberi jogok, demokrácia és a sajtószabadság helyzetéről rendezett plenáris vitát.

Felszólalásában Gurmai Zita hangsúlyozta: a terrorizmus elleni harcot gyakran ürügyként használják a sajtószabadság megsértésére. „Ezek az intézkedések ugyanakkor sohasem érhetik el céljukat, csak aláássák a demokratikus rendszert. Ezzel szemben, a szabad tájékoztatás és az információhoz való szabad hozzáférés segít megerősíteni a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogok érvényesülését” – fogalmazott az EP-képviselő.
 
Gurmai Zita hangsúlyozta: az Európai Uniónak – hitelessége megőrzése érdekében – jó példával kell elől járnia a sajtószabadságot és a médiapluralizmust illetően. „A sajtószabadság érvényesülését nemzetközi partnereink körében – szükség esetén – csak következetes stratégia-szemlélettel lehet számottevően előmozdítani. Ehhez ugyanakkor először saját házunk táján kell rendet tenni! Ezért az Európai Uniónak képesnek és hajlandónak kell lenni arra, hogy határain belül is kikényszerítse az alapvető jogok tiszteletben tartását – amennyiben az szükségessé válik” – zárta felszólalását az EP-képviselő.