2012. május 03. 11:18

Sajtószabadságot és objektív tájékoztatást követel az MSZP a Szabad Sajtó Világnapján

Ma formálisan nincs sajtószabadság Magyarországon – ez mondható el hazánkról a Szabad Sajtó Világnapján. Ezt ma már nem csak az MSZP állítja, hanem tekintélyes nemzetközi érdekvédő és szakmai szervezetek is.

Legutóbb a New York-i székhelyű Freedom House, amely megállapította, hogy az elmúlt másfél évben hazánk nagyot zuhant azon a ranglistán, amelyen a világ országait a sajtószabadság szempontjából monitorozták. A Fidesz-kormány intézkedései és médiatörvénye miatt vesztett presztízséből az ország és szabadságából a média.

Ennek bizonyítására az is elég lenne, ha a legfrissebb médiabotrányt említenénk, amelyben a Magyar Távirati Iroda Ángyán József lejáratására vállalkozott. Az a távirati iroda, amelynek az objektív és pártpolitikai befolyástól mentes tájékoztatás lenne a kötelezettsége. Ezen túlmenően azonban számtalan egyéb példát is felhozhatunk, Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökének a híradós kitakarásától kezdve a Klubrádió elhallgattatásának szándékán át azokig a diktatórikus módszerekig, amelyek félelemben tartják és öncenzúrára kényszerítik az újságírókat.

Az Európa Tanács, az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság is számos kritikával szembesítette a kormányt, amelyek között első helyen szerepel a csak Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács feloszlatásának szükségessége és többpártivá alakítása illetve az MTI monopóliumának a felszámolása. A kormány ugyan felkérte ezek véleményezésére és kivizsgálására az Alkotmánybíróságot, az azonban hatáskör hiányában (amit a Fidesz-kormány vont meg tőle) erre nem vállalkozhatott. Ez a helyzet abszurd, és így méltatlan minden magyar állampolgárhoz.

A kormány hatalmi berendezkedését és regnálását hosszú évtizedekre a média centralizálásával és politikai ellenőrzésével kívánja biztosítani. Ahol a médiát eltaposni, legyűrni, a sajtószabadságot leigázni akarják, ott nincs demokrácia. Ahol nincs demokrácia, ott nincs léttere a haladásnak, a társadalmi jólétnek sem. Ott borús jövő vár az emberekre, az egész nemzetre.

Az MSZP a Szabad Sajtó Világnapján ismételten azt követeli a kormánytól, hogy oszlassa fel a Médiatanácsot, hozzon létre pártpolitikai befolyástól mentes Médiahatóságot, és ne csak a lakájmédiát biztosítsa be hirdetéseivel, mert ekképp teljesen ellehetetleníti a vele szemben kritikus hangot megütő médiumok működését.

az MSZP Sajtótagozata