Belföld
2012. december 11. 16:22

Sajtótájékoztató a Jobbik gyűlöletkeltésének megállításáról

A napokban közzétettünk egy cikket, amelyben Orbán Imre nyílt levelével foglalkozunk. Az MSZP elnöksége úgy döntött, hogy kerekasztal-beszélgetésre hívja a pápai civileket, pártokat, egyházakat, szakszervezeteket, hogy közös erővel szabjunk gátat a Jobbik gyűlölködésének.

Az MSZP helyi szervezte tegnap délután sajtótájékoztató keretein belül beszélt arról a nyílt levélről, melyet Orbán Imre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi elnöke a középiskolák igazgatóinak címzett.

Jabronka Richárd, az MSZP helyi szervezetének alelnöke ismertette álláspontjukat az „Elfeledett szomszédaink” című széles körű összefogással létrejött kiállítással kapcsolatban, amelyet a Zsinagógában tekinthettek meg az érdeklődők.

- Egy szélsőjobboldali, antiszemita portál adta az alapot Orbán Imrének a nyílt levél megfogalmazásához, ugyanis egy nevét nem vállaló középiskolás diák küldött ide egy olvasói levelet. Ez alapján Orbán Imre úgy gondolta, hogy azon diákokat, akiket köteleztek a kiállítás megtekintésére, sértették a magyarságukban, s kényszerítették őket a kipa fejfedő használatára is.

- Nemcsak ezzel van problémánk,- mondta az alelnök, - hiszen a napokban reagáltunk a papa-holnap.hu hírportálon a nyílt levélre egy cikk formájában, de az MSZP elnöksége úgy gondolta, hogy ez nem elegendő. A fent említett levél egy burkolt holokauszt-tagadás, ami pedig büntetőjogi felelősséget is vonhat maga után. Nem hiszem, hogy egy magát demokratikusnak mondó, legitim párt bármely tagja megengedhet magának ilyet - hangsúlyozta Jabronka Richárd.
Ezt követően az említett nyílt levélből idézett, mely szerint cionista propagandával traktálják a kiállításon a diákokat, illetve a tárlatvezető megalázza őket magyarságukban.

Jabronka Richárd maga is ellátogatott a tárlatra, de ő nem tapasztalt ilyen atrocitásokat. Orbán Imre levelének nem látja valós alapját, szerinte az egy fiktív olvasói levél alapján keletkezhetett.

Elmondta, az MSZP részéről egy budapestihez hasonló széleskörű összefogás kellene – ahogy fogalmazott - az ordas eszmék ellen. Javaslatuk szerint egy kerekasztal beszélgetésre kellene hívni a Pápán működő demokratikus pártokat, civil szervezeteket, szakszervezeteket és egyházakat is, hogy beszéljék meg, mit lehetne tenni. Az MSZP, mint az egyik résztvevő fogja ezt kezdeményezni.

- A levélben Orbán Imre sérelmezte azt is, hogy a tanárok nem fékezték meg, hogy ilyesféle tárlatot kötelezővé tegyenek. Véleményem szerint a kiállítás egy hónapnyi történelem órával felérő tárlat, és nem egy templomlátogatásról, s a zsidó vallás rákényszerítéséről szól, hanem egy valós történelmi eseményt és nem történelmi hamisítást mutat be - tette hozzá az alelnök.