mszp.hu
2015. március 20. 10:51

Sajtótájékoztató több témában

Vasárnapi boltbezárás, a Jobbik igazi arca, a Quaestor-ügy.

Vasárnapi boltbezárás

Mint arról már az egész ország értesült, a KDNP nevű, szabad szemmel nem látható támogatottságú párt javaslatára a Fidesz elrendelte a boltok vasárnapi bezárását.

A mai sajtótájékoztató apropója, hogy a mostani lesz az első olyan vasárnap, amikor nem vásárolhatnak a családok.

A döntés több szempontból is rossz a családok számára.

Korlátozza a szabadságukat, hiszen számos család csak vasárnap tudta eddig együtt intézni a heti bevásárlását a munkája miatt. A kormány ismét szembemegy Európával, hiszen több országban is éppen az elmúlt években döntöttek arról, hogy vasárnapra is kinyitják a boltokat – igazodva a vásárlói igényekhez.

Az elmúlt napok híre, hogy a döntés előtt semmiféle hatástanulmány nem készült, vélhetően azért, mert a gazdaságra nézve is negatív hatása lesz az intézkedésnek.

Az is ténykérdés, hogy már elkezdődtek a kormány döntése miatt az elbocsátások.

A kormány azt állítja: a kereskedelemben dolgozók érdekében történt a döntés, hogy vasárnaponként együtt lehessenek a családjukkal. Félő, hogy sokan ezentúl hétfőtől vasárnapig a családjukkal lesznek, hiszen el fogják veszíteni a munkájukat.

De akit nem is bocsátanak el, annak is nehezebbé válnak a munkakörülményei, hiszen a szombati napokon aránytalanul hosszú lesz a munkaidejük.

A Magyar Szocialista Párt néhány héttel ezelőtt országos felmérést végzett a vasárnapi vásárlók körében. Összesen közel 200 helyszínen 20.000 embert kérdeztünk meg, mi a véleménye a kormány döntéséről.

Megyénk is bekapcsolódott a felmérésbe, valamennyi választókerületben megkérdeztük a vásárlók véleményét.

Megyeszerte összesen 692 emberrel beszéltünk személyesen az üzleteknél. 74%-uk szokott minden vasárnap vásárolni, a vasárnapi zárva tartás pedig 84%-uknak fog kellemetlenséget okozni. 72% gondolja úgy, hogy a kormány a haverok üzleteinek kíván kedvezni a döntéssel, és 89%-uk vásárolna továbbra is vasárnap, ha tehetné.

Az Ipsos múlt héten megjelent, országos és reprezentatív felmérése hasonló adatokról árulkodik: a válaszadók több mint kétharmada nem ért egyet a vasárnapi boltbezárással.

Ez azt jelenti, hogy ebben az ügyben a Fidesszel szemben összeállt a valódi kétharmad, az a kétharmad, amelyik nem szeretné, ha az állam gondolkodna helyette, és rendelkezne a szabadideje felett.

Az MSZP vállalja, hogy az Orbán-rendszer bukása után vasárnaponként újra nyitva fognak tartani a boltok. Mert ez a többség igénye, mert a kereskedelemben dolgozók így őrizhetik meg munkahelyüket, és mert ez a gazdaságra is jótékony hatást gyakorol majd.

 

A Jobbik igazi arca

A múlt héten nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Sneider Tamás, a Jobbik és az országgyűlés alelnöke beszél a Jobbik igazi arcáról.

Sneider Tamás ezen a hangfelvételen bevallotta, hogy a Jobbik mostani szelídsége csak hazugság és képmutatás.

Később erre úgy reagált: nem érti, miért baj az, ha a Jobbik kommunikációja változott, de a programja nem.

Akkor lássuk a Jobbik programját! Szó szerinti idézetek következnek Sneider Tamástól:

„Nagyon feljött a Dunántúl hál’ Istennek, mert jönnek a cigánybűnözők és gyilkolják az idős embereket.”

„Meg kell szerezni a nyugdíjasok szavazatát, mert a nyugdíjasok nélkül nem lehet választást nyerni, ők pedig nyugalmat és békét akarnak, azért kell kedves gyereknek lenni, hogy a Jobbikra szavazzanak.”

Ez lenne a Jobbik idősügyi programja? Annak örülnek, hogy gyilkolják az időseket? Közben meg „kedves, aranyos gyerekeknek” mutatják magukat?

A Jobbik átveri az embereket: csak látszólag szelídülnek. Valójában ez hazug képmutatás, amivel kicsalják az emberek szavazatait.

A Jobbik második embere a kiszivárgott hangfelvételen ezt világosan bevallotta.

Az MSZP a hárommillió magyar nyugdíjas nevében kikéri magának, hogy az idősekre csak puszta szavazógépként tekintsen a Jobbik! Úgy tűnik, hogy a Jobbik ebben is hasonlít a korábban panelprolizó, újabban pedig kisemberező Fideszre.

A mi felelősségünk, hogy a demokrácia minden hívével megértessük: a vállalhatatlan eszméket valló Jobbik nem a kiutat kínálja a korrupt Orbán-rendszerből, hanem a még sötétebb zsákutcát.

Magyarország egyre súlyosabb társadalmi és gazdasági problémáit nem a még több nemzeti máz, vagy a nemzeti kirekesztés fogja megoldani, hanem az MSZP által épített új, baloldali társadalmi alternatíva – amint az a veszprémi választás alkalmával is bebizonyosodott.

Az MSZP az elmúlt napokban többször követelte, hogy Sneider Tamás és Vona Gábor kérjenek bocsánatot az idős emberektől, ezt követően pedig Sneider Tamás mondjon le parlamenti alelnöki posztjáról és parlamenti mandátumáról!

Az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete felszólítja a Jobbik megyei vezetőit: határolódjanak el Sneider Tamástól!

Valljanak színt arról, hogy egyetértenek-e Sneiderrel, vagy elhatárolódnak tőle.

Melyik jobbikos utat képviselik, a hiteltelen cukiságkampányét vagy a Jobbik valódi, szélsőséges arcát?

 

A Quaestor-ügy

Az elmúlt hetek legnagyobb gazdasági-közéleti botránya a Quaestor-ügy. Az MSZP azt vallja, hogy az ügyben mindenkit maradéktalanul kártalanítani kell.

Az ügy a megyénkben is számos kisbefektetőt, de önkormányzatot is érint. Éppen ezért az MSZP – csatlakozva az országos akcióhoz – tevőlegesen is segítséget kíván nyújtani a károsultaknak.

Ez azt jelenti, hogy személyesen és e-mailben is várjuk a károsultak jelentkezését, és képviselni fogjuk ügyüket.

Személyesen az MSZP megyei és városi irodájában, a Tófenék út 1-3. alatt várjuk a károsultakat, minden hétköznap 10 és 12 óra között.

E-mailben pedig a [email protected] címen.

Tudunk segédkezni a felmerült kérdések megválaszolásában, nyomtatványok kitöltésében, illetve abban, hogy pénzük védelmében hogyan tudnak feljelentést tenni.

A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb fideszes brókerbotránya következtében ne vesszen el senkinek sem a pénze. Az MSZP áll minden károsult rendelkezésére a fenti elérhetőségeken.


Szolnok, 2015. március 19.

Rózsa Endre
megyei frakcióvezető