mszp.hu | Belföld | parlament
2016. február 29. 21:33

Salgótarján döntött, a Fidesz veszített - Országgyűlés

Salgótarján döntött, a Fidesz veszített - Országgyűlés
A népszavazás intézményének lejáratása, Klik, aranykalászos gazdaképzés, letelepedési kötvények és az MVH. Ülésezett a parlament.

Salgótarján döntött, a Fidesz veszített

A valódi Magyarország döntött, óriási fölénnyel nyert a szocialista jelölt, Fekete Zsolt Salgótarjánban és vele a demokraták együttműködése a salgótarjáni emberekkel – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke hétfői napirend előtti felszólalásában.

Az ellenzék sikerei azt a hitet hordozzák, hogy ha le akarják váltani az Orbán-kormányt, akkor a megfélemlítéssel, zsarolással sem lehet eltántorítani az embereket, ha a saját sorsukról szabadon dönthetnek – tette hozzá.

A Fidesz vesztett, a salgótarjániak döntöttek, építkezni szeretnének, és azt várják el a kormánytól, annak képviselőjétől, hogy segítse a várost, ha erre képtelen a Fidesz, akkor a város keres majd olyan jelöltet 2018-ban, aki képviseli őket – fogalmazott a pártelnök. Bár kormánypárti politikusok tapsoltak a miniszterelnök beszédén, Orbán Viktor nem a valódi Magyarországról szólt, hatalmas szakadék van a valóság és a miniszterelnök beszéde között – húzta alá az MSZP elnöke.

Tóbiás József a Saul fia Oscar-díját méltatva kezdeményezte, hogy minden magyar általános iskolásnak legyen lehetősége megismerni a filmet.

Mi az Ön személyes felelőssége a népszavazás intézménynek lejáratásáért?

Harangozó Tamás felidézte, hogy 2007. márciusában még méltatta a kormányfő a népszavazás intézményét. Szerinte akkor a magyar köztársaságban valódi demokrácia volt, ma viszont felbérelt verőlegények akadályozzák meg a népszavazási jog gyakorlását, s ehhez az állami szervek asszisztálnak. Azt kérdezte: Orbán Viktor demokratának tartja még magát?

Hogyan juthatott oda Magyarország, hogy bőrfejűek erőszakkal akadályozzák meg alapvető jog gyakorlását. Ilyen jövőt képzeltek el Magyarország számára - firtatta és arra is kíváncsi volt, hogy Orbán Viktornak miniszterelnökként és a Fidesz elnökeként mi a személyes felelőssége a február 23-án történtekért. Adott utasítást a népszavazási kezdeményezés leadásának fizikai megakadályozására, a verőlegények kirendelésére? Ha nem, kivizsgáltatja-e milyen szerepe lehetett ebben Kubatov Gábornak, a Fidesz alelnökének, a Fradi elnökének, és miért nem csinál semmit a rendőrség, az állami szervek a történtek láttán? - sorolta kérdéseit.

Ki adott parancsot a rendőri adatgyűjtésre a tüntető pedagógusokról?

Tukacs István arra kérdezett rá: ki adott parancsot azoknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőröknek, akik két faluban is rákérdeztek az iskolákban a pedagógusok részvételi szándékára a tüntetéseken. Ehhez senkinek nincs joga - szögezte le a politikus.

Miért van szükség közvetítő cégekre a letelepedési kötvény árusításához?

Gúr Nándor azt firtatta, miért kellenek közvetítő cégek a letelepedési kötvény árusításához. Azt mondta, 2013 óta 250 milliárd forint értékben értékesítettek kötvényeket offshore cégeken keresztül. A haszon jelentős részét ezek a cégek teszik el, egy kötvény után 25 millió forintot - tette hozzá. Szerinte senki sem gondolja az országban, hogy a haszon csak ezeké a cégeké.

Mikor látják be, hogy működésképtelen a Klik?

Kiss László a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adósságállományát bírálta és úgy értékelt: korrekciók helyett az intézmény teljes felszámolására lenne szükség, a kormánynak pedig bocsánatot kellene kérnie. Azt is mondta: a centralizáció veszélybe sodorja egy generáció tanszabadságát, ezért szerinte vissza kellene adni az igazgatók szabad döntési jogait.

Mi lesz az MVH jövője?

Legény Zsolt arról kérdezte a kormányfőt, mi a kabinet szándéka a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH), mi lesz a szervezet jövője.

Mit csinált egy hete a kormány az NVI-nél történtek ügyében?

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a múlt keddi NVI-s jeleneteket elevenítette fel, amikor - mint mondta - szakemberek szerint bűncselekmény történt. Mit csinált egy hete a kormány, az ügyészség, a rendőrség? - kérte számon a kormányfőt.

Csak kárt okoz az aranykalászos gazdaképzés

Gőgös Zoltán azt kifogásolta, hogy "spekulánsok 400 órás tanfolyammal" aranykalászos gazda címet szerezhetnek, s szerinte ez a vidéki ember lejáratása. Példaként Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert nevezte meg. Szavai szerint aki nem ért az agráriumhoz, az csak kárt tud okozni, s párhuzamot vont azzal, hogy nem létezik OKJ-s orvosképzés sem.