2012. február 28. 08:45

Schmitt Pál ezt már ne írja alá!

Bevégeztetett. Törvényerőre emelkedik a politikai bosszú, az önkényes, indok nélküli válogatás a vallási közösségek sorsáról való döntésben. Az MSZP nem vállalt bűnrészességet a szégyenteljes folyamatban, ezért nem vett részt a végszavazásban és elvárja, hogy köztársasági elnök ne írja alá a törvényt!

Az új egyházi törvény elfogadása óta tudjuk: baj lesz abból, ha a bíróságok helyett a hit kérdéseiben illetéktelen politikusok szűntethetnek meg akár több évtizede működő egyházakat, másoknak pedig nagy kegyesen engedélyezik a továbbélést. Már maga az eljárás is súlyosan kifogásolható, a végeredménye pedig még inkább. A kormánytöbbség még arra a látszatra sem ügyelt, hogy a saját törvénye által felállított szempontoknak megfelelő egyházakat ne fossza meg a további egyházi léttől.

Az előterjesztők bevallása szerint is körülbelül húsz olyan vallási közösség van, amely a törvényi feltételeknek megfelel, most mégis megfosztják az egyházi státusztól, és ezzel halálra ítélik szociális és oktatási intézményeiket is. Nyilvánvaló politikai bosszú áldozata lett a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, amelynek „bűne” az volt, hogy vezetője, Iványi Gábor szerepet vállalt az Alaptörvény elleni tömegtüntetésen.

Rajtuk kívül számos protestáns kisegyház és néhány világvallás hazai képviselője is áldozatul esett. Köztük olyanok, akik épp a legszegényebb emberek között végeztek hitéleti, oktatási és karitatív tevékenységet.

Az MSZP elvárja, hogy a köztársasági elnök szokásától eltérően fékezze meg a nyilvánvaló jogtiprást és ne írja alá a törvényt! Ellenkező esetben március elsejétől indoklás nélkül megfosztanak egyházi státuszától számos vallási közösséget, amelyeknek mindössze egy napjuk marad az új helyzetre való felkészülésre.

Lendvai Ildikó,
az Országgyűlés Emberi jogi és vallásügyi bizottságának tagja