2012. február 20. 11:51

Schmitt Pál visszavonul

... a közszerepléstől. Korábban rendszeresen mutatta meg magát rendezvényeken, közvetlenül társalgott a polgárokkal, ma már a köztársasági (?) elnök elképesztő módon leredukálta nyilvános szerepléseit. Ezt övezik a médiában megszellőztetett leváltásáról szóló hírek, megnevezett csereszabatos személyek, Orbán Viktor eltávolodása volt alelnökétől. Meddig kell még várni arra, hogy lemondjon a megszégyenült, hazugságokkal védekező Schmitt Pál?

Tarthatatlan, hogy olyan államfőnk legyen

- aki legfeljebb a nevét képes helyesírási hiba nélkül leírni, de azt gondolkodás nélkül, bármilyen elé tolt papírra megteszi
- aki a magyar nyelv védelmére kente fel saját magát, miközben rendszeresen rombolja azt, amivel szégyenbe hozza nemzetét és elrettentő példát mutat, jó példa helyett
- aki miatt szégyenkeznie kell egy országnak, mert feltételezhetően lopott anyagokból tákolta össze ”bukfenc-doktorátusát”
- aki hazugságokkal védekezik, ha kritizálják (igaz, ezzel nem tűnik ki a fideszes párttársaitól)
- aki a béreken kívül 300 milliót (napi 1 milliót!) költött el magára, százötvenmilliónál többet költött jutalmakra, miközben arcátlanul és álszent módon a terhek elviselésére, önmérsékletre, spórolásra és megértésre szólította fel a nemzetét
- aki beiktatásakor az ország sanyarú sorsáról beszélt, majd 21 millió forint közpénzért ünnepelte meg elnökké választását, megalapozva ezzel azt a szellemiséget, ami ma uralkodik Magyarország kormányában is regnálása alatt.

Olyan elnökre van szüksége Magyarországnak, akire büszkén nézhet fel, akit példaként lehet állítani a polgárok elé, aki nem szégyeníti meg a nemzetét itthon és külföldön egyaránt, aki jó példával jár elöl, aki nem hazudik, aki vállalja tetteit, aki nem sunnyog el a nyilvánosság elöl, ha kritizálják, hanem szembe néz mások véleményével és kiáll önmagáért, aki megfontoltan, tisztességes kritikával véleményez minden kormányzati intézkedést és meghallgatja, figyelembe veszi az ellenzék véleményét.

Szimbolikus, hogy a Le Monde - a német elnök lemondása kapcsán - szólítja fel ”Le Monde-ásra” a magyar kormányfőt. Tanulságos, hogy a német elnök nem merészelte, de nem is akarta saját pártját, nemzetét besározni saját - akár nem létező, akár valós - bűnével. Arrafelé ez a természetes. A Fidesz szellemiségében ez a tisztesség nem ismert. Nem ártana ezt is megtanulni Európától pocskondiázás és háborúzás helyett.


Szanyi Tibor,
az MSZP elnökségi tagja,
országgyűlési képviselő