2012. április 03. 15:25

Schmitt védelmében besározzák Mádl Ferencet?

A köztársasági elnök ügyében meghátrálásra kényszerült Fidesz a magyar tudományon állna bosszút. Nem elég, hogy a SOTE nagy tekintélyű rektorát a tárca bizalommegvonásának érzékeltetésével a lemondásba hajszolták, tegnap a Fidesz vezérszónoka pártja nevébennapirend előtt ”a rendszerváltozás előtt és a rendszerváltozáskor szerzett tudományos címek, doktori jogok, tudományos minősítések” felülvizsgálatáról beszélt. Közölte, ha a tudományos világnak volt bátorsága az elnök dolgozatáról dönteni, akkor ”tisztítsa meg saját magát, és kezdje ezt a vezetőkön”.

Az ellentámadással nemcsak az a baj, hogy süt belőle a bosszú és a sár szétkenésének szándéka. Nemcsak az, hogy kollektív bűnösnek kiáltja ki a magyar tudósokat, akiknek eddig az ország hírnevét, a magyarok tehetségének elismerését köszönhettük. A baj az, hogy a rendszerváltás előtti tudományos minősítéseket ostorozva elfelejtkeznek arról, hogy a Tudományos Minősítő Bizottság titkárát a rendszerváltozás előtt és a rendszerváltozáskor, 1984-től 1990-ig Mádl Ferencnek hívták.

Uraim, biztos, hogy megéri? Megéri a távozó elnök körüli utóvédharcok jegyében besározni egy másik, feddhetetlen köztársasági elnököt, akit egyébként a Fidesz jelölt, és aki már nem tud védekezni?

Nem az MSZP-nek kell az oktalan és illetlen támadástól megvédenie Mádl Ferencet. Megvédi őt saját tudományos és közéleti tisztessége. De mindenkinek szót kell emelni az ellen, hogy egy politikai kudarc miatti bosszú ártatlanokat találjon el.

Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő