mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 25. 22:10

Se álláskeresési járadék, se bértámogatás, az út szélén hagyja a dolgozókat a Fidesz

Se álláskeresési járadék, se bértámogatás, az út szélén hagyja a dolgozókat a Fidesz
Az Orbán-kormány kudarcos válságkezelése miatt rengeteg embernek már megszűnt az állása, és nincs semmilyen jövedelme. Közel 200 ezren maradtak bármiféle anyagi támogatás nélkül azért, mert a Fidesz csupán 3 hónapig folyósítja az álláskeresési támogatást.

A kormány ráadásul ugyanígy cserben hagyja azokat is, akiknek a megélhetése az állami bértámogatástól függ. Nekik még megvan a munkájuk, azonban sokkal kevesebb pénzért kénytelenek dolgozni és a kormányzati propaganda állításaival szemben nem kapnak valódi segítséget.

Ugyanis a külföldön bevált bértámogatási rendszert a magyar kormány fideszesítette, amiből az lett, hogy egy túlbonyolított folyamaton keresztül nyújtanak túlságosan kevés támogatást és azt is rendkívül lassan. Csak minden huszadik munkavállalót támogat a kormány, miközben Németországban minden ötödik, Ausztriában pedig minden harmadik dolgozó kapott a magyarnál sokkal jelentősebb támogatást. Most pedig még ezt is el akarja venni a Fidesz.

Nem lehet jövedelem nélkül hagyni az embereket, az MSZP ezért követeli már hónapok óta, hogy a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek nyújtson azonnali segítséget a kormány.

Gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy az álláskeresési támogatást, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint 9 hónapon át kell folyósítani. A kormánynak 80%-os bértámogatást kell biztosítania! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

MSZP

Kapcsolódó párttagok