mszp.hu | Belföld | honvédelem közlemény | Honvédelem
2016. július 08. 09:22

Se biztosítás, se egészségpénztári megtakarítás nem jár azoknak, akik a hazát szolgálják?

Se biztosítás, se egészségpénztári megtakarítás nem jár azoknak, akik a hazát szolgálják?
A Magyar Honvédség állományának évek óta nem csak biztosítása nincs, hanem a Honvéd Egészségpénztár 27 ezer tagjának 1,8 milliárd forintnyi megtakarítása is eltűnt a Buda-Cash csődjével egy éve – az a pénz, amit baleset vagy betegség esetére tettek félre. Ez példátlanul súlyos helyzet!
Egy éve küzdünk azért, hogy a katonák, a honvédségi, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozók visszakapják a pénzüket! A Fidesz-kormány ezt az indítványunkat eddig mindig leszavazta, és olcsó magyarázkodáson kívül semmit nem tett, hogy kártalanítsa azokat, akik nap, mint nap az életük kockáztatásával hazánk biztonságát szolgálják! Most kiderült, hogy a kormány eddigi összes kifogása ordas hazugság volt!
 
Írásbeli kérdésemre adott válaszában Lázár János arról tájékoztatott, hogy az Információs Hivatal állománya részére a kártalanítás kifizetése már folyamatban van. Ám ugyanerre a Honvédség és a rendvédelmi szervek állománya hiába vár, mivel a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium részéről semmilyen lépés nem történt, hogy ők is végre visszakaphassák a pénzüket! Ez azért is felháborító, mert köztudomású: olyan emberekről van szó, akik rendkívül veszélyes feladatokat látnak el hazánk védelmében.
 
Az, hogy a Miniszterelnökség kártalanítani tudta az Információs Hivatal állományát, bizonyíték arra: semmilyen jogi vagy más akadálya nincs, hogy a katonák és a rendvédelmi szervek állománya is visszakapja a baleset és betegség esetére félretett megtakarításait. Ez áldozatos munkájuk megbecsülésének a minimuma lenne!
 
Ha a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium nem intézkedik sürgősen ezzel kapcsolatban, az egyértelmű üzenet a Honvédség és a rendvédelmi szervek állományának, hogy a Fidesz-kormány mennyire becsüli meg áldozatos szolgálatukat!
 
Demeter Márta
országgyűlési képviselő