2012. március 13. 10:16

Se busz, se vonat

A napokban nyilvánosságra került menetrendi tervezet szerint idén áprilistól 412, közöttük 58 Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyei vonatot szüntetne meg a MÁV. Felháborítónak tartjuk, hogy a megszüntetésről a kormány és a vasút senkivel sem egyeztetett. Ezzel a radikális intézkedéssel a Fidesz azt a vidéket sújtja, amelyet a 2010-es kampányban még meg akart védeni.

A választások után az Orbán-kormány két ütemben újranyitott vasútvonalakat. Mára bebizonyosodott, hogy az újranyitás nem volt más, mint olcsó, álságos és hazug kampányfogás! A 2010-es újranyitás óta a vasúti szárnyvonalakról teljesen megfeledkezett a kormány: nemhogy nem ígéri a többi, bezárt vonal újranyitását, de most 58 nyolc vonat megszüntetésére készül a Veszprém - Győr, a Csorna - Pápa, a Celldömölk - Boba - Zalaegerszeg - Bajánsenye, a Balatonszentgyörgy - Tapolca - Ukk vonalakon, valamint a megyéinket is érintő Budapest - Székesfehérvár - Szombathely fővonalon.

A Fidesz hatalma hazugságra épült: népszavazást rendeztek a 300 forintos vizitdíjról és a tandíjról, most viszont 1000 forint egészségügyi hozzájárulást szednek be havonta mindenkitől, és sok tízezer hallgatót sarcolnak meg az ellenzett tandíj többszörösével. Az új személyszállításról szóló törvényjavaslat pedig már azt sem garantálja, hogy busszal pótolják majd a kieső vasúti kapacitásokat. Az állami kötelezettség nem több mint, hogy napi három járatpárral minden település és vonzáskörzete között biztosítani kell a közvetlen eljutási lehetőséget.
Az átszervezés után az érintett megyék lakosságának, dolgozóinak, nyugdíjasainak, fiatal, egyetemista diákságának be kellene érnie a személygépkocsival és a kerékpárral. Ez nemcsak igazságtalan, de az egyre növekedő benzinárak miatt jelentős terheket is jelent mindenki számára.

Felszólítjuk a Fidesz megyei képviselőit, mivel a tervezett átszervezés érdemben nem oldja meg a közösségi közlekedés finanszírozásának problémáját, és az 58 vonat megszüntetése hozzájárul megyéink egyes területeinek végleges leszakadásához, valamint romlanak a munkába járás, a tanulás esélyei, ne támogassák szavazatukkal ezt a drasztikus átszervezést. Mondjanak nemet a járatritkításra, mondjanak nemet a vasúti vonalak bezárására! Cselekedjenek végre a Győr-Moson-Sopron, a Veszprém és a Vas megyében élők érdekében!


Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő,
az MSZP Veszprém megyei elnöke

Pál Béla,
országgyűlési képviselő,
MSZP Veszprém Megyei Területi Szövetsége

Dr. Karcagi-Mészáros Zsolt,
az MSZP Győr-Moson-Sopron alelnöke

Beke Károly,
az MSZP Győr-Moson-Sopron alelnöke

Dr. Nemény András,
országgyűlési képviselő,
az MSZP Vas megyei elnöke

Dr. Ipkovich György,
országgyűlési képviselő
MSZP Vas Megyei Területi Szövetsége