2012. szeptember 19. 16:50

Se isten, se ember nem számít?

Az emberi jogi bizottság mai ülésén a kormánypárti többség nemmel szavazott két szocialista képviselő indítványáról az egyházi törvény módosítására.

A szavazással voltaképpen a Velencei Bizottság véleményét minősítették vitára alkalmatlannak, hiszen az előterjesztők (Nyakó István és Lendvai Ildikó) nem tettek mást, mint a bizottság álláspontját vezették volna át a törvényen. Azét a Velencei Bizottságét, amelyet maga a kormány kért fel a véleményezésre.

A Velencei Bizottság egyértelműen a törvény módosítását tartotta szükségesnek, mert szerintük súlyos ?demokratikus deficitje? van annak az eljárásnak, amelyben politikusok döntöttek arról, melyik közösség működhet egyházként. A törvény miatt azóta hasonló indokok alapján az ombudsman is az Alkotmánybírósághoz fordult, és az ügy ott van a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának asztalán is.

De ha mindez nem számított, legalább 3500 magyar gyerek, 800 munkavállaló sorsa számíthatott volna. Ennyien járnak ugyanis a Magyar Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményeibe és az Ámbédkar Iskolába. Másokhoz hasonlóan ők is elvesztették az egyházi státuszt és az ezzel járó intézményfinanszírozást, noha szegény gyerekek számára működtetnek óvodát, iskolát, adnak ételt. A tárca többszörös ígéretei ellenére máig nem kötött velük a továbbélést biztosító közoktatási megállapodást, így a sok ezer gyerek teljes bizonytalanságban kezdte meg a tanévet.

Nem egyformán bírálják el azokat a szerencséseket sem, akik megőrizhették az egyházi jogállást. Míg számos egyháznál még ösztönzik is az önkormányzati iskolák átvételét, akadályokat gördítenek azok elé, akik a Fidesz szívének nem kedvesek.

De a rossz törvény számos más abszurd helyzetet is eredményezett. A jogfosztott egyházaknak egyesületi bejegyzésért kellett folyamodniuk, de kellő jogi útmutatás híján sokuktól újabb és újabb hiánypótlást kértek, és bejegyzés nélkül ex-lex állapotba kerültek. Volt, akitől az Artisjus jogdíjat kért az istentiszteleti énekek nyomán, mondván: már nem egyházak. A megpályázható állami támogatásokat általában kétéves egyesületi működéshez kötik, és a státuszukat vesztett egyházak természetesen nem rendelkezhettek ezzel.

Az MSZP továbbra is sürgeti a csődöt mondott egyházi törvény módosítását. Elvárja, hogy a bizonytalan helyzetbe sodort iskolákkal végre megkössék a közoktatási megállapodást.

Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő