Belföld | éhségmenet 2013 parlament
2013. február 11. 15:07

Segélykiáltásra cinizmus a válasz

Gúr Nándor az Országgyűlés nyitónapján a kormányt cinizmussal és közönnyel vádolta, utalva az Éhségmenet kapcsán tapasztalható kormánypárti megnyilvánulásokra.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke parlamenti felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a legszegényebbek, a munkáért menetelők segélykiáltására csak közönnyel és cinizmussal válaszol. A szocialista politikus ezt több olyan példával támasztotta alá, mely a menetelőket kormánypárti részről országszerte érte.  

Az MSZP alelnöke szerint, aki dolgozni akar, azon segíteni kell, de az Orbán-kormány erre nem ad lehetőséget. Közel három év eltelt a Fidesz kormányzásából, és a három alapvető ígéretüket messze nem tudták teljesíteni.

A nem teljesült ígéretek

Növekvő gazdaságot ígértek, de mára stagnál az ország – emlékeztetett Gúr Nándor, majd folytatta –  egymillió új munkahelyet ígértek, de kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltás előtt. Ráadásul ötszázezer magyar kénytelen külföldön dolgozni. A közfoglalkoztatásban már régen nem 49 ezer forint, hanem 36 ezer forint az elérhető jövedelem, ezzel a politikus szerint elvették a közfoglalkoztatási bérek egyharmadát.
 
A Fidesz radikális adócsökkentést ígért, de csak önmaguknak, a leggazdagabbaknak csökkentek a terhei, az ország 85 százaléka rosszabbul járt. Gúr Nándor elmondása szerint a lakosság nagyobb részénél a reménytelenség az úr, mióta a Fidesz 27 százalékra növelte az áfát, bevezette a sárgacsekk-adót, a telefonadót, a kutyaadót, mindösszesen harminc új adófajtát.

A politikus hangsúlyozta, a Fidesz-kormány úgy beszél a minimálbérről, mintha emelkedne, holott a vásárlóértékét nézve csökkent. Gúr Nándor interpellációjában elmondta, a kormány rezsicsökkentésről beszél, miközben két év alatt 20 százalékkal nőtt a rezsi összege.

Az MSZP alelnöke kijelentette: olyan kormányra van szükség, melynek tagjai azoknak nyújtanak segítséget, akik valóban dolgozni akarnak. A következő MSZP-kormány ilyen lesz.