2012. április 16. 16:13

Segítünk a kormánynak - az IMF és az EU feltételei nem politikai feltételek

A kormányzati kommunikációs gépezet azt igyekszik igazolni, elfogadhatatlan, hogy az az EU és az IMF a hiteltárgyalások megkezdéséhez politikai feltételeket szabnak. Politikai feltétel az lenne, ha mondjuk, a kormány vagy a kormányfő lemondásához kötnék a megállapodást. Ez valóban elfogadhatatlan lenne.

Az igazság azonban az, hogy nem politikai feltételeket, hanem a jogállami működés minimumának visszaállítását szabják feltételül. Az Európai Uniónak ugyanis - nagyon helyesen - az a véleménye, hogy Európa közepén nem alakítható ki autokratikus rendszer, melyet Orbán Viktor elegánsan csak centrális erőtérnek, cinikus módon a nemzeti együttműködés rendszerének nevez.

Jogbiztonság nélkül nincs gazdasági biztonság sem. Az igazságszolgáltatás függetlenségének megkövetelése természetes tehát attól, aki az államnak hitelt nyújt. Ezt az egyszerű összefüggést fel kéne végre ismernie a kormány tagjainak is, ahelyett, hogy durcás és sértett kisgyermekekként viselkednek, s az őket ért igazságtalanság miatt panaszkodnak.

Bárándy Gergely,
országgyűlési képviselő