2012. március 07. 15:50

Selmeczi Gabriella nyilatkozatára

I. A Fidesz szóvivője: "Az MSZP magára maradt az adórendszerekről folytatott vitában is." Köllő János, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos tanácsadója: "Zsarolás a bérkompenzáció, a vállalatok lényegében meg vannak zsarolva, hogy emeljék azon munkavállalóik bérét, akik az adórendszer változásaival rosszul járnak."

II.

A Fidesz szóvivője: "Az arányos adórendszer megalapozza a gazdaság növekedését, így az egyik legfontosabb eszköz arra, hogy kijavítsuk a Gyurcsány-korszak hibáit." Erdős Tibor, akadémikus: "Nem támasztható alá, hogy az egykulcsos jövedelemadó támogatná a növekedést, a hazai tapasztalatok is - az eddig elfogadott intézkedésekkel együtt - ezt erősítik meg."

 
III.

A Fidesz szóvivője: "A munkaadókkal és a munkavállalókkal a kormány érdemi egyeztetéseket folytatott, melyek nyomán biztosítjuk, hogy senki nem járhat rosszabbul az új adórendszerben." Tóth István János, Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa: "Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban ajánlott 4-6 százalékos bruttó béremelés sem elegendő arra, hogy ne csökkenjen több százezer munkavállaló nettó reálkeresete."

 
IV.

A Fidesz szóvivője: "Az MSZP számára mindez szokatlan lehet, mert ők nyolc éven keresztül semmibe vették az embereket - munkaadókat és munkavállalókat egyaránt." Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete: "Az OÉT megszűntetésével makroszinten megszűnt az érdekegyeztetés."

Amúgy: az MSZP adórendszeréhez nem kellett se bérkommandó, se bérkompenzáció, mert az alacsony keresetűeket az adójóváírással
tehermentesítette. Javasoljuk a Fidesz szóvivőjének, hogy az egykulcsos adórendszer gazdaságélénkítő hatásairól szóló vitát a közgazdász szakma képviselőivel folytassa le.

Az MSZP - a demokratikus ellenzékkel, valamint a civil és szakszervezeti érdekképviseletekkel - továbbra is elkötelezett a kétkulcsos, progresszív adórendszer mellett. Amelynek előnyeit tegnap a Parlamentben a Fidesz szóvivője személyesen vitathatta volna. Nem tette...

Tukacs István,
országgyűlési képviselő