mszp.hu | Belföld | közlemény közoktatás | Oktatás
2016. január 25. 11:35

Sem valódi politikai akarat, sem tudás nincs a Fideszben az oktatás rendbetételére

Balog Zoltán miniszter és Czunyiné Bertalan Judit államtitkár újra igazolta, hogy oktatáspolitikájuk rendbetételére sem tudásuk, sem szándékuk nincs. Nem értik a mai világot, ezért megpróbálják feltámasztani a tervgazdaságot.

Most úgy tesznek, mintha ott sem lettek volna az elmúlt években. Mintha nem ők okozták volna a káoszt, a problémákat, amelyeknek a korrigálásáról beszélnek. Évek óta futják ugyanazokat a köröket: tárgyalnak, úgy tesznek, mintha érdemben figyelnének a tanárokra, szülőkra, diákokra, szakmai szereplőkre, majd mennek ugyanúgy tovább.

Ábránd azt hinni, hogy bármi változhat a Köznevelési Kerekasztal munkája nyomán. Ma is minden információ elérhető, minden elérhető a kormánynak is, ők egyszerűen nem hisznek a szemüknek, a világnak, tagadják a valóságot.

A tervezett bürokráciacsökkentés még sebtapasznak is kevés. A mai elképesztő, az oktatást fojtogató adminisztrációt ez a kormány hozta létre. A most bejelentett minimális csökkentés után sem segíti majd a rendszer a pedagógusok szakmai fejlődését és előrehaladását, továbbra is pusztán a hatalom központi elvárásainak visszaigazolását várja majd tőlük. A megfélemlítésen, a bezáráson, az ellenőrzésen túl, nem inspirál, nem hoz létre új értéket, nem segít egyetlen tanárnak sem, hogy alkalmazkodni tudjon a mai kor oktatási realitásaihoz.

A Fideszben nem értik a jövőt. Aki pedig nem érti a jövőt, az képtelen arra is, hogy a jövőre felkészítő modern oktatási rendszert, alkalmazkodó, fejlődő iskolarendszert teremtsen. Kizárólag azért működnek még a magyar iskolák, mert a magyar tanárok minden nehézség ellenére, a gyermekek érdekében teszik a dolgukat.

Kunhalmi Ágnes
oktatáspolitikus MSZP

Kapcsolódó párttagok