Semmelweis Napra

Ma az anyák megmentőjére emlékezünk, de az egészségügyben dolgozók mindegyikére gondolunk. Azokra, akik továbbviszik Semmelweis örökségét, és nap mint nap példát mutatnak lelkiismeretességből, kötelességtudásból és önzetlenségből.

Abban, ahogyan az állam megbecsüli az egészségügyben dolgozókat, megmutatkozik, hogyan bánik a betegekkel, bajba jutott polgáraival. A jelenlegi kormány cserbenhagyta az egészségügyi dolgozókat és így a betegeket is. A gyógyításban részvevő emberek azonban minden nehézség és kilátástalanság ellenére kitartanak esküjük és hivatásuk mellett.

Az MSZP olyan egészségügyet akar, amely anyagi helyzetétől és lakhelyétől függetlenül minden ember számára hozzáférhető, megbízható, minőségi ellátást tud nyújtani. Ehhez változtatni kell a mai rendszeren. A változtatásnak viszont átgondoltnak, előkészítettnek kell lennie, és néhány meghatározó alapelv szerint kell történnie.

Ilyen alapelv, hogy csak olyan intézkedés tehető, amely hatékonyabbá teszi az ellátást. Fontos alapelv az is, hogy minden korábbi változtatással szemben nem kivonni, hanem bővíteni kell az egészségügyre fordítandó forrásokat. Az egészségügy ugyanis folyamatosan fejlődő, de mindig alulfinanszírozott ágazat. Az erre fordítandó kiadások azonban sohasem lesznek kevesebbek – ezt ki kell, és mi ki merjük mondani. Hiszen nő az átlagéletkor, egyre többen élünk egyre tovább, ami az egyre modernebb, de drágább technológiáknak és gyógyszereknek köszönhető. Az embereknek jogos elvárása, az államnak pedig kötelessége, hogy ehhez biztosítsa a forrásokat.

A mai gondok azonban csak részben pénzügyi természetűek. Az anyagi fedezeten túl egy felelős kormánynak több szakértelmet, több emberséget, több partnerséget kell mutatnia és adnia. Jóval többet annál, mint amit az elmúlt három évben a Fidesz-kormány felmutatott.

Ezért az egészségügy fejlesztésének legfontosabb alapelve számunkra, hogy csak a benne dolgozókkal közösen, a szakma bevonásával és érdekeltségének megteremtésével lehet megvalósítani. Velük együtt és őket támogatva kell megváltoztatni az egészségügy igazságtalanságait, javítani a gyógyítás színvonalát és körülményeit.

Ennek során meg kell erősíteni az alapellátást, konszolidálni kell a kórházak adósságát, korszerűsíteni kell a kórházakat és rendelőket. Az átmeneti, szelektált és csepegtetett emelések helyett széles körben, tartósan rendezni kell az egészségügyi dolgozók bérezését, ezzel is csökkentve az elvándorlásukat. Az ellátásban pedig kiemelt terület a gyermekegészségügy, valamint a vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzése és kezelése.

Az MSZP ezért partnerséget ajánl a magyar orvosoknak, ápolóknak, gyógyszerészeknek és az egészségügyben dolgozó valamennyi szakembernek. Garantált megbecsülést és tényleges együttműködést a jobb, színvonalasabb, hatékonyabb és hozzáférhetőbb egészségügy megteremtéséért. Mielőbb közösen kell változtatni, hogy holnap több eséllyel, nagyobb biztonságban, méltóbb körülmények között gyógyíthassanak a szakemberek és gyógyulhassanak a betegek.

De ma, az orvoslás jeles ünnepén mindenekelőtt köszönetet mondunk áldozatvállalásukért, odaadásukért. Mindezt Magyarország polgáraival együtt köszönjük nekik.

Mesterházy Attila
pártelnök-frakcióvezető