MTI/mszp.hu | Belföld | parlament Polt Péter
2016. december 07. 16:29

Semmi nem változott az ügyészség működésében

Bárándy Gergely, az MSZP egyik vezérszónoka szerint az ügyészség működésében semmi nem változott, egy XXI. századi diktatúra nem is kiszolgálója, hanem pillére, alapvető építőeleme az intézmény.

A képviselő szerint az ügyészség az ellenzéki politikusokkal szemben koncepciós eljárásokat folytat, de már a bíróságok is sorra hozzák a felmentő ítéleteket, másrészt megalapozatlan vádemelések születnek.

Négy év alatt ennyire leromlott az ügyészek szakmai tudása? - tette fel a kérdést a politikus, majd azt meg is válaszolva azt mondta, hogy az ügyészek felettesei utasítják őket megalapozatlan vádemelések benyújtására.

Hozzátette: ennek a tarthatatlanságára már a Kúria is felhívta a figyelmet. További problémaként említette Bárándy Gergely, hogy az ügyészség semmit nem tesz a nyilvánvalóan korrupciógyanús ügyekben, amikor tarthatatlanná válik a helyzet, akkor megindítják az eljárást, majd később csendben megszüntetik. Azt mondta, hogy "kamionokkal" viszik ki a pénzt a Magyar Nemzeti Bankból, de Polt Péter semmit nem tett és az is "rendben van", hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy nemzetközi körözés alatt álló emberrel üzletel.

A képviselő reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jogtudósok elemezni fogják a büntetőeljárásokat, a feljelentéseket, amelyeket mondvacsinált okokkal elutasítottak és a tudomány meg fogja határozni ezt a korszakot. Tart azonban attól, hogy ez közelebb lesz az MSZP álláspontjához, mint a Fideszéhez.

Harangozó Tamás azt mondta, hogy évek óta "félresiklott, pontosabban inkább félresiklatott" ügyek tömegére hívják fel a legfőbb ügyész figyelmét. Hozzátette, a hosszú évek tapasztalatai alapján egyértelmű az ügyészség politikai motivációja. Ezt alátámasztandó arról beszélt, hogy az ügyészség sokszor politikai megfontolások alapján emel vádat, amelyet a megalapozatlanság ellenére is fenntart.

Máskor pedig a legnyilvánvalóbb gyanú ellenére sem hajlandóak nyomozást elrendelni - fogalmazott. A képviselő szavai szerint Velencei Bizottság és az Európa Tanács Korrupcióellenes Államok Csoportja GRECO-jelentése is alátámasztja, hogy az ügyészség politikai motivációja a legfőbb ügyész személyéből és a szervezetet szabályzó, "Fidesz által kreált" törvényekből ered.

Az MSZP emiatt egy konkrét törvénymódosító csomagot dolgozott ki, ami a legfőbb ügyész megbízatási idejét és megbízatásának keletkeztetését is újraszabályozná - tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok