Semmiképp se Horthy-szobrot!

Meggyilkolt embereket, megszégyenült nemzetet és romokban heverő fővárost hagyott maga után az a Horthy-korszak, amelyre a Jobbik és gyakran a Fidesz is nosztalgiával emlékezik.

„Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost. Ez a város megtagadta ezeréves történetét, ez a város porba rántotta a Szent Koronát és a nemzet színeit…” – így jellemezte Budapestet Horthy Miklós, akinek a Jobbik a Gellért téren akar szobrot állítani.

Horthy honfitársaink meggyilkolásának és üldözésének, a hárommillió koldus országának a jelképe. Ezért provokáció, magyarok százezreinek szándékos megsértése minden szobor, emléktábla vagy közterület-elnevezés, amely neki vagy a nevéhez köthető korszaknak kíván emléket állítani.

Hazugság, hogy Horthy hős volt. De álszent az a hozzáállás is, amely Horthy szerepének megítélését a történészekre bízná. Ezen ugyanis túl vagyunk. Mindenki, aki az egykori kormányzót pozitív színben tünteti fel, Magyarország történelmét hamisítja meg.

Horthy után a szétbombázott város szétbombázott szobrai maradtak. Budapest a II. világháború egyik legpusztítóbb, legelkeseredettebb ostromán kívül semmit sem köszönhet neki. Ezért a leghatározottabban visszautasítunk minden, a Horthy-korszak rehabilitálására irányuló kísérletet és elvárjuk, hogy a kormányzó pártok is támogassák azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely törvényben tiltaná Horthy-szobrok állítását!

Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető