mszp.hu | Belföld | Környezetvédelem
2021. szeptember 14. 16:06

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság a kormány klímatörvényét!

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság a kormány klímatörvényét!
Az ellenzéki pártok arra kérik az Alkotmánybíróságot, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a kormány klímatörvényét; ehelyett komplex, újragondolt törvényre van szükség, mely a célok mellett az eszközöket és a konkrét céldátumokat is tartalmazza – mondták képviselőik kedden a bíróság épülete előtt sajtótájékoztatón.

A Fidesz, „mint minden másra”, a klímapolitikára is csak úgy tekint, mint bizniszre; a klímavédelmiprojektekből „mindig azt látják, hogy mennyi uniós pénzt lehet abból szerezni, és azt hogy lehet a haveroknak, barátoknak, családtagoknak szétosztani” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.

A kormány az ellenzék által támogatott klímatörvény-javaslatot eredetileg befogadta, de később teljesen „kiherélte”, átírta, érdemi klímafeladatok nem szerepelnek benne – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

„Azt az arcpirító cinizmust, amivel kibelezték és szalmával tömték ki az eredetit, nem tudjuk elfogadni” – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

„Rá se ismernénk. (...) A Fidesz fogta, átírta, kidobott belőle szinte mindent, ami értékes, és egy 2 oldalas fecni maradt, és ők ezt nevezik klímatörvénynek, sőt büszkélkednek vele.” 4 klímacélból a Fidesz 3-at „kidobott”, a cselekvési tervben 14 eszközrendszerből 10-et „kukázott” –részletezte.

Tóth Bertalan kiemelte a szocialisták programjának épületenergetikai felújítási részét, ami „nem vállalkozik kevesebbre”, mint hogy 10 éven belül a magyar ingatlanállomány legnagyobb részét energetikai szempontból fel lehetne újítani, amire komoly uniós források állnak rendelkezésre, és hazai források is bevonhatók.

„A legolcsóbb a fel nem használt energia” – mutatott rá a lehetséges lakossági rezsiszámla-megtakarításra. Hangsúlyozta a terv klímára gyakorolt előnyét: hakevesebb lesz az energiafelhasználás, kisebb lesz a széndioxid-kibocsátás is.

Rámutatott: az energiaszegénység leginkább éppen a rászorulókat, a korszerűtlen ingatlanokban élőket, fával tüzelőket sújtja, a Fidesz projektjeiben pedig a jó fizetésűek, a jómódúak jutnak vissza nem térítendő támogatásokhoz.

„Ezen kell mindenképpen változtatni!” – jelentette ki.

Ismertette: az MSZP programjának egyik alappillére a környezet- és klímavédelem. Ez az MSZP-Párbeszéd szövetség egyik alappillére is, továbbá megállapodtak az LMP-vel, hogy szövetségük az LMP környezet- és klímavédelmi céljait támogatni fogja.

A 6 ellenzéki párt által az év elején elfogadott közös alapelvek a környezet- és klímavédelemnek külön fejezetet szenteltek; mint mondta, ez kormányváltás esetén megalapozza a valódi klíma- és környezetvédelmi szabályokat és döntéseket.

Schmuck elmondta: miután módosító javaslataikat a Fidesz a Parlamentben lesöpörte, német példára fordultak az Alkotmánybírósághoz, ahol az ottani Alkotmánybíróság nemcsak eltörölte a klímatörvényt, de arra is kötelezte a jogalkotókat, hogy 2022-ig fogadjanak el új törvényt, sokkal szigorúbb klímacélokkal.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar törvényben még mindig az szerepel, hogy 2030-ra csak 40%-kal csökkentse a széndioxid-kibocsátást – miközben a tudományos közvélemény 65%-ot jelöl meg –, a megújuló energia felhasználási aránya pedig 21% maradjon, miközben „a zöldfelületet pedig úgy pusztítjuk, ahogy tudjuk”.

Épületszigetelési programra és zöldfelületi moratóriumra lenne szükség, a klímasemlegesség elérési céldátumát 2050-ről 2040-re előbbre kell hozni, a napelemparkokat pedig nem zöldfelületre vagy termőföldekre kellene telepíteni – sorolta.

Bősz Anett a Liberálisok és a DK képviseletében „kirakatintézkedéseknek” nevezte a kormány klímavédelmi lépéseit. Elmondta: a DKönálló környezet- és klímavédelmi minisztériumot tart szükségesnek.

Nunkovics Tibor, a Jobbik parlamenti képviselője azt mondta: olyan országot akarnak, ahol a napenergia nem csak a fideszes holdudvarnak hoz hasznot, hanem bármelyik magyar állampolgár számára hozzáférhető, és az állam hozzá is segíti őket.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja „igen szerénynek” nevezte a kormány klímacéljait, és kifejezte pártja sorsközösségét az ellenzéki pártokéval, melyek a klímavédelmet fontos ügynek tartják.

Mindenkit arra szólított, aki szerint a klímaváltozás miatt, a jövő érdekében most kell cselekedni, hogy a jövő évi választáson az ellenzéket támogassa.

Kapcsolódó párttagok