mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. január 13. 10:41

Alapszolgáltatást, most!

Senki ne fagyjon meg a saját fűtetlen otthonában azért, mert nem tudja kifizetni a gáz- vagy a villanydíjat – Alapszolgáltatást, most!

A magyar lakosság nagyjából 10 százaléka nem, vagy csak súlyos áldozatok árán képes megfizetni közüzemi szolgáltatások olyan szintjét, ami a tisztességes életminőséghez szükséges.

Ennek pedig tragikus következményei vannak, a Magyar Szociális Fórum adatai szerint december végéig 54 ember fagyott halálra Magyarországon, többségük a fűtetlen lakásukban.

A válság miatt pedig a korábbinál is több embernek jelentenek kihívást a sárga csekkek, elsősorban annak a nagyjából 150 ezer embernek, aki már álláskeresési járadékot sem kap és semmilyen jövedelemmel, vagy megtakarítással nem rendelkezik. Ők már csak a magas fűtésszámlát kapják a Fidesztől.

A kormány ugyanis nyerészkedik az energiaárakon, mivel a 30-40 forintos gázt 101 forintért adja a háztartásoknak. A szándékosan magasan tartott díjakkal pedig rengeteg ember megélhetését veszélyeztetik.

Elég volt a fideszes harácsolásból! Egy világjárvány és egy gazdasági válság közepén nem hagyhatják teljesen kiszolgáltatva az embereket! Nem nézhetik ölbe tett kézzel, hogy emberek betegedjenek meg, vagy haljanak meg a hideg otthonaikban!

Az MSZP, mint szociáldemokrata párt szerint egy igazságos társadalomban elengedhetetlen, hogy a létfenntartáshoz minimálisan szükséges alapvető közszolgáltatásokhoz mindenki megfizethető áron hozzáférhessen.  Azt akarjuk, hogy senki ne fagyjon meg a saját fűtetlen otthonában azért, mert nem tudja kifizetni a gáz- vagy a villanydíjat, senki ne kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja kifizetni a vízdíjat.

Ezért az MSZP és a Párbeszéd olyan javaslatot nyújtott be, amely igazságos, sávos árrendszert és egy olyan rendszert vezetne be, amely a létfenntartáshoz szükséges minimális mértékéig megfizethető, az ivóvíz esetében jelképes áron, alanyi jogon biztosítja mindenki számára az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. Így sokkal olcsóbban, a jelenlegi díj feléért kapná a lakosság a létminimumnak megfelelő mértékű gáz-, és villanyszolgáltatást, a víz esetében pedig jelképes, egy forintos áron jutna mindenki havonta egy köbméterhez.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés és a tisztességes lakhatás mindenkinek jár, ezért szociáldemokrata pártként azért harcol, hogy a jövőben senki se kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja fizetni a rezsit.

MSZP