"Senki sem érinthetetlen"

A kisebb baloldali pártok felelőssége, hogy komolyan mérlegeljék választási esélyeiket, és ha nem elérhető a parlamenti küszöb, el se kezdjék a hivatalos kampányt – derül ki a szocialista párt elnökének szavaiból. Mesterházy Attila szerint az MSZP első döntéseinek egyike biztosan az elszámoltatásról szól majd.

– Kormányváltó hangulat van?

– Úgy pontos a megfogalmazás, és a mérések is azt mutatják, hogy többen vannak, akik menesztenék ezt a kormányt, mint ahányan hatalomban akarják tartani. A szándék tehát megvan az emberekben. De ezt még kormányváltó cselekvéssé kell alakítani.

– Nem egyszerű feladat: a közvélemény- kutatások szerint valamennyi baloldali pártnak csökkent egy év alatt a támogatottsága. Miért?

– Ennek az a huzavona az oka, ami az ellenzéki oldalon zajlott. Ki kivel működik együtt, mikor, hogyan – hónapok és százalékok mentek el erre. Amikor a szocialista párt arra kényszerült, hogy szervezeti ügyekkel foglalkozzon, és ne a választókkal, mindig csökkent vagy stagnált a támogatottsága. Ha viszont az emberek problémáival törődtünk, mindig nőtt a népszerűségünk. A Demokratikus Koalíció kiválása körüli időszakban is ez történt: miután letisztult a helyzet, harminchárom százalékig emelkedett a szocialisták támogatottsága.

– Azóta nyolc százalékot esett.

– Épp ezért mondjuk azt, hogy az Együtt-tel kötött választási-politikai megállapodás egy pozitív fejlemény, egy jó konstrukció, amely kormányváltó szövetséget jelent. Most már mindkét párt arra tud koncentrálni, ami a feladata: szólítson meg minél több szavazót a bizonytalanok köréből.

– Az Ipsos kutatásai szerint a bizonytalanok majdnem annyira elégedetlenek az ellenzék tevékenységével, mint a kormányéval.

– Ez épp abból következik, amit elmondtam: ha magunkkal vagyunk elfoglalva, és a választók azt érzik, elfordultunk tőlük, akkor ők is elfordulnak tőlük.

– Az Együtt-tel kötött megállapodást tartalommal is meg kell tölteni, de én még formailag sem értem, hogy zajlik majd a kampány. A helyi fórumon a közös egyéni jelölt egyik kezét ön emeli a magasba, a másikat Bajnai Gordon, majd ő azt mondja: listán szavazzanak az Együtt-PM-re, ön pedig arra biztatja a megjelenteket, hogy listán az MSZP-t ikszeljék be?

– Nem volt még ilyen választás, ezért kivételes esetekben tobzódni fogunk: most először lesz egy forduló, kopogtatócédula helyett aláírásgyűjtés és még sorolhatnám. Egészen speciális körülmények között kell választási kampányt csinálni, és természetesen minden megoldásnak van nehézsége. Ennek a megállapodásnak az, hogy valamilyen formában mégis versengenek egymással a szövetségesek listái. A pozitívuma viszont, hogy ha valaki nem zöldebb vagy inkább liberálisabb gondolati kört, hanem markáns baloldali-szociáldemokrata politikát akar látni, az a szocialista pártra szavaz, aki meg fordítva, az az Együttre. A legfontosabb, hogy egy körzetben sem indulunk egymással szemben, ezért nem vész el egyetlen szavazat sem, amit a szövetség jelöltjére adnak. Ugyanezt a többi, kisebb pártra adott voksról már nem lehet elmondani.

– Ugyanakkor valamilyen módon egymás vetélytársai is, nem csak a Fideszé és a többi párté.

– Koordinált kampányban egyeztünk meg, aminek része a rendszeres egyeztetés, a technikai kérdésektől a stratégiaalkotásig. Az pedig minimumkövetelmény, hogy egymással szemben kampányolni nem szabad, mert azzal csak a Fidesz nyer.

– A mai bajai időközi választáson az MSZP, az Együtt és a Demokratikus Koalíció közös jelöltet indít. Miért nem tudott a három pártelnökből legalább kettő közösen egy színpadra állni, ha már mindhárman tiszteletüket tették?

– Arról volt szó, hogy Gordon és én közösen csinálunk kampányzárót, de sajnos nem tudtuk az időpontot összeegyeztetni. Ezen egyszerű technikai ok miatt én csütörtökön mentem, ő pedig szombaton. De abban már megállapodtunk, hogy az elkövetkező hónapokban esedékes időközi önkormányzati választási kampányok során rendszeresen demonstráljuk az összefogásunkat, például a közös jelöltek bemutatásával is.

– Ez a demonstráció biztosan jót tesz majd az aktivistáknak is. El lehet velük fogadtatni azt, hogy nem az MSZP jelöltje indul 2014-ben? Hajlandóak ugyanolyan hittel segíteni az Együtt jelöltjének kampányát is?

– Természetesen. Mindenki pontosan tudja, hogy mi a tét.

– A szép összefogásba a Demokratikus Koalíció még bele tud rondítani. Gyurcsány Ferenc a tőle megszokott módon látványos akciókkal, jól hangzó üzenetekkel, szenvedélyes beszédekkel kampányol. Mi van, ha pár hónap múlva megelőzik támogatottságban az Együttet?

– Én nagyon örülnék, ha ennyire megerősödnének.

– Komolyan?

– A realitás az, hogy több mint 2 millió aktív bizonytalan választó van, a teljes lakosság 53 százaléka pedig kormányváltást akar. Ebből az következik, hogy a növekedés lehetősége adott, és az ellenzéki pártoknak jelentős tartalékai vannak, nem kell egymás kárára szavazókat gyűjteniük. Mi is csak arra összpontosítunk a következő hónapokban, hogy minél több embert győzzünk meg a bizonytalanok közül a politikánk helyességéről és arról, hogy a kormány leváltható.

– Ez miben nyilvánul meg?

– Abban, hogy nem magunkkal és egymással foglalkozunk, hanem az emberekkel. Mert most már velük kell szövetséget kötni. Nekünk Orbán Viktor az ellenfelünk, nem a demokratikus ellenzék bármely más politikusa. Csak így lehet az emberek frusztrációját, kormánnyal szembeni dühét politikai cselekvéssé alakítani, ami végül elvezet Orbán menesztéséhez.

– Van még idő a meggyőzésre?

– Igen. A bizonytalanok a választás előtt pár héttel döntenek arról, hogy elmennek-e szavazni, és ha igen, kire. 2002-ben az MSZP az utolsó pillanatig rosszul állt a közvélemény-kutatásokban, mégis nyert.

– De akkor még nem volt „elmúltnyolcév” a szocialisták mögött.

– De már akkor is volt „elmúltnégyév”, amikor Horn Gyula kormányzott. És az emberek most is az elmúlt négy évet fogják értékelni. A következő szavazás egy Orbán Viktorról szóló népszavazás lesz.

– Mivel akarják a bizonytalanokat megszólítani? A Fidesz kampányának zászlóshajója a rezsicsökkentés, az MSZP-től viszont ígéretek egész sora hangzott el az elmúlt hetekben. Mi áll a szocialista párt kampányának a középpontjában?

– A hétköznapi ember problémái. Öt társadalmi csoport, amelyek tagjai egyértelműen a nyertesei lesznek a kormányváltásnak és a politikánknak: a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozások és a nyugdíjasok. Mi nem a gazdagok kormánya leszünk, hanem mindenkié: azt akarjuk, hogy minden polgára számára igazságos, szabad és biztonságos ország legyen a hazánk, ahol mindenki napról napra jobban élhet.

– A kérdésem ugyanaz.

– Az én válaszom is ugyanaz. Ezek mögött a szavak mögött több ezer oldalnyi szakmai tanulmány és javaslat áll, ami garantálja, hogy felelős gazdaságpolitikát, igazságos társadalompolitikával és erős demokráciával. Az ígéreteink ennek megvalósításáról szólnak majd.

– Például?

– Például a többkulcsos, igazságos adórendszer, tandíjmentes felsőoktatás, bölcsőde és óvodabővítés, igazságosabb és fenntarthatóbb rezsicsökkentés, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, béremelés, nyugdíjemelés, a hitelezés újraindítása, több uniós forrás, több beruházás, több munkahely, nőknek egyenlő munkáért egyenlő bért, s a többi.

– Nem lesz ez sok? Mindezt miből?

– A rezsicsökkentéshez például az uniós forrásokat lehet lehívni. Ehhez persze jóban kell lenni Európával és a befektetőkkel is, nem úgy, mint ahogy ma ezt Orbán csinálja, aki ellenségeket szerzett és elriasztotta a partnereket.

– Ezt el is tudják mondani?

– Sajnos nem elégszer. A jobboldali sajtóbirodalom, Simicska Lajos cégeitől a közszolgálati médiáig nekünk nem ad túl sok felületet. Ezért is megyünk a kampányban ajtótól ajtóig, ezért szervezünk nagygyűléseket, ezért használjuk jobban a közösségi médiát. Nekünk ezek az eszközeink ahhoz, hogy eljuttassuk az emberekhez az üzeneteinket.

– Bruck Gábor kampánytanácsadó lapunknak nyilatkozta nemrég, hogy a baloldali ellenzék győzelmének a kulcsa az összefogás demonstrálása ön és Bajnai Gordon által, valamint a tét emelése. Vagyis nem a trafikmutyiról meg a tandíjmentességről kell beszélni, hanem a választás valódi tétjéről: pusztulás vagy haladás, háború vagy béke, befordulás vagy Nyugat. Mit gondol erről?

– Igaza van. Az emberek sokkal könnyebben értik az üzenetet, ha az végletesen le van egyszerűsítve.

– Az nem könnyítené meg a kampányt, ha Orbán Viktornak lenne kihívója, ha már az előbb róla szóló népszavazást említett?

– Mi nem miniszterelnök-jelöltet akarunk választani, hanem miniszterelnököt. A két listavezető között az dönt, hogy az MSZP vagy az Együtt kap-e több szavazatot. 1994-ben sem volt a szocialista pártnak kormányfőjelöltje, csak listavezetője.

– De akkor egyértelmű volt, hogy a listavezető Horn Gyula lesz a miniszterelnök. Most kvázi két jelölt között dől el a dolog.

– Nem pontosan emlékszik: 1993-ban még az sem volt ilyen egyértelmű. Mindenesetre a szocialista pártnak most is csak egy jelöltje van.

– Valóban, de önök ketten vannak a választási szövetség miatt.

– Pontosítsunk megint egy kicsit: nem ketten vagyunk, hiszen más pártnak is lesz jelöltje.

– De melyikük Orbán Viktor valódi kihívója?

– A Magyar Szocialista Párt és jelöltje a Fidesz és Orbán Viktor legesélyesebb kihívója.

– Az előzetes ígéretek alapján négy baloldali pártlista lesz: az MSZP és az Együtt mellett a DK és a szociáldemokraták is önállóan indulnak 2014-ben. Mi van, ha valamelyik nem éri el az öt – az Együtt esetében tíz – százalékos parlamenti küszöböt? Megoldás az, amit Gyurcsány Ferenc javasolt, hogy a választás előtt a támogatottság arányában lépjenek vissza a jelöltek egymás javára?

– És mi alapján döntjük el, hogy kinek kell visszalépnie? Nincs első forduló, ami objektív mércét jelent, csak egy forduló van. Éppen ezért a kisebb támogatottságú pártoknak lesz komoly felelősségük, hogy a hivatalos választási kampány kezdetekor (ötven nappal a választás előtt – a szerk.) miként értékelik a saját szereplésüket és az esélyeiket.

– Nem teremt bizonytalanságot egy ilyen típusú nyitott kérdés?

– Ez a következő hónapokban egyértelművé fog válni.

– Tételezzük fel, hogy nyernek. Kezdjük a kisebbik gonddal, a koalíciós vitákkal.

– Az alapvető szakmai kérdésekben egyetértés van. A részletkérdéseket tekintve pedig nem látok olyan problémát, amit ne tudnánk hamar megoldani.

– Az elszámoltatásról például egészen más a véleménye az Együttnek, mint az MSZP-nek.

– A szocialista párt igazságot fog szolgáltatni mindenkinek, akit kisemmiztek, legyen szó a földről, a trafikról vagy a takarékszövetkezetekről. De a Közgép állandóvá vált megrendeléseinek is utánanézünk. Mindenki, aki jogszabályt vagy morális normákat sértett, az számoljon azzal, hogy a törvény előtt kell felelnie. Az igazságszolgáltatás számoltatja el őket, nem a politikusok. Minden fideszesnek legyen ott a fejében, hogy senki sem érinthetetlen! Most nyújtottunk be törvénymódosító javaslatot arról, hogy aki hamis vádak alapján indított koncepciós eljáráshoz asszisztál, annak is felelnie kell. Ez az első intézkedéseink egyike lesz, ha többséget kapunk.

– Bajnai Gordon viszont arról beszélt, hogy a hol jobbra, hol balra kilengő ingát valahol meg kell állítani.

– Vagyis ők sem azt mondják, hogy lehet Magyarországon törvényt sérteni.

– Nem lesz nagy mozgásterük, hacsak nincs kétharmados többségük. Bajnai Gordon felvetette egy politikai alku lehetőségét a Fidesszel.

– Mi semmilyen politikai alkut nem kötünk egy Orbán Viktor és Simicska Lajos vezette Fidesszel. Semmilyet.

– És ha nincs meg a kétharmad?

– Mi arra készülünk, hiszen azt a mostani választási törvény alapján könnyebb elérni, mint korábban. De hogy válaszoljak a konkrét kérdésére: arra is van forgatókönyvünk, hogy ha nem szerzünk kétharmadot.

– Alkotmányt például nem tudnak módosítani, márpedig abba elég sok mindent rögzítettek, és még tervezik is.

– Ez igaz, de én azt látom, hogy az emberek számára nem az alkotmány jelenti a legnagyobb problémát. Hanem az, hogy félmillió gyerek éhezik, nincs munkájuk, nyugdíjasok nyomorognak, a kis- és középvállalkozások csődbe mennek, családok százezreinek kiszámíthatatlan és bizonytalan a jövője. Ahhoz pedig, hogy ezen tudjunk változtatni, nem kell kétharmad.

– Az ellenzék minden eszközt megragad majd, hogy keresztbe tegyen.

– Legvadabb álmaimban sem él az a kép, hogy Orbán Viktor békésen tudomásul veszi a vereséget, gratulál, majd csendben lelép a színről. De annak ellenére, hogy a Fidesz, mint konstruktív ellenzék utópia, mi mégsem folytatjuk azt, amit a Fidesz csinált. Egy kormánynak oda kell figyelnie az ellenzék és a mögötte álló szavazók véleményére is. Ha a fideszes politikusoknak nem is, de a szavazóiknak bebizonyítjuk, hogy a baloldali kormány politikája az egész magyar nemzetet, így az ő érdeküket is szolgálja.