mszp.hu | Belföld
2020. március 26. 12:03

Senki sem maradhat jövedelem nélkül!

Senki sem maradhat jövedelem nélkül!
„Az egészségünk, az életünk biztonsága mellett a megélhetés biztonsága is fontos. A magyar emberek ezt a biztonságot várják a kormánytól” – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, első home office-os sajtótájékoztatóján.

Komjáthi Imre megköszönte a frontvonalban dolgozók és azok munkáját, akik nem maradhatnak otthon. Elmondta, nemcsak a fertőzőttek száma nő napról-napra, hanem az elbocsájtott dolgozók száma is: gyárak zárnak be, műszakokat vonnak össze, csökkentik az órabért.

Azonnali intézkedéseket követelt a kormánytól a magyar emberek anyagi-, egészségügyi- és létbiztonságának megóvása érdekében. Elmondta, a Magyar Szocialista Párt, konstruktív ellenzékként, egyeztetve munkaadókkal és szakszervezetekkel egyaránt, „életszagú”programcsomagokat állított össze, melyekkel segíteni kívánja a kormány munkáját. „Azt követeljük a kormánytól, hogy ezeket a javaslatokat az Érdekegyeztető Tanácsot összehívva, az érintettekkel együtt, közösen dolgozzák ki”!

Mielőbb szükség van arra, hogy munkahely-, család- és bérvédelmi garanciákat kapjanak az emberek, hangsúlyozta a szocialista politikus. Ennek érdekében a kormányzati szerveknél, hivataloknál és intézményeknél elbocsátási moratóriumot kell életbe léptetni, amíg a veszélyhelyzet tart.

„A társadalmi igazságosság és a szolidaritás alapvető gondolata, hogy a multinacionális cégek, akik eddig élvezték az adóparadicsom minden gyümölcsét, most védjék meg a dolgozóikat” –mondta Komjáthi Imre, aki elbocsátási moratóriumot javasolt a multiknál.

Akiket mégis elbocsátanak, azok átmeneti támogatására megvannak a források, hangsúlyozta az MSZP alelnöke. „A munkavállalók bruttó fizetésének másfél százaléka a munkaerő piaci járulék, ebből 320 milliárd forintja van az államnak. Ebből jelenleg 78 milliárd megy munkanélküli ellátásra.” Ebből az következik, hogy van pénz az MSZP követelésére, hogy háromról kilenc hónapra növeljék a munkanélküli ellátást és annak összege nettó 100.000 forint lehessen, mondta.

Elmondta, pártja határozottan követeli az egészségügyi ágazatban dolgozóknak egyszeri,500.000 Ft-os bérpótlék kifizetését tekintettel kockázat vállalásukra és többletmunkájukra. A frontvonalban dolgozók számára (beleértve az egészségügyben, szociális szférában dolgozókat, valamint a postai és közösségi közlekedési alkalmazottakat is) pedig 100%-os bérpótlékot kért.

Felhívta a figyelmet az intézkedések bevezetésének sürgősségére is. „Ha alkotmányt lehetett egy éjszaka alatt módosítani egy ember miatt, akkor a magyar dolgozók érdekében is lehet sürgősséggel rendeleteket, jogszabályokat módosítani”.

Komjáthi Imre külön kitért a KKV-k helyzetére, további, akár visszamenőleges, adókedvezményeket kérve számukra az év végéig, hogy ne kelljen elbocsátaniuk alkalmazottaikat.

Felszólította a kormányt, álságos politikai játszmák helyett, védje meg a magyar családokat és dolgozókat a létfenntartás veszélyeztetettségének stresszétől, hathatós rendeletekkel. Az MSZP is kiveszi a részét a szolidaritásból: 15 országgyűlési képviselőjük fejenként 1-1, összesen 15 millió forinttal támogatja a rászorulókat a válsághelyzetben saját jövedelméből, mondta Komjáthi.

Végezetül kiemelte a vidék helyzetét és kérte a kormányt és az illetékes szerveket, különösen figyeljenek a falusi emberekre is, mert ott is felüti a fejét an járvány és „ahol eddig se volt rózsás a helyzet, ott még annyira se lesz az”.

Kapcsolódó párttagok