mszp.hu | Belföld | olimpia Simicskó István közlemény
2014. március 04. 15:43

Simicskó István mert nagyot álmodni

Az Orbán-kormány sportért felelős államtitkára szerint merhetünk nagyot álmodni: 2028-ban olimpiát rendezhetünk, mivel Magyarország további gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálhat.

Sajnos nem támasztja alá Simicskó István álomszerű optimizmusát a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzésének eredménye, amely szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája nem teremti meg a növekedés tartós alapjait, de még az idei hiánycél tarthatóságát sem.

Még kevésbé támasztja alá az államtitkár szavait Szalay-Berzeviczy Attila álláspontja, amely szerint az ország növekedési kilátásainak romlása egyértelművé tette: „a rendezés ügyét le kell venni addig a napirendről, amíg az ország nem talál rá az EU-átlagot meghaladó, fenntartható gazdasági növekedési pályára”.

A Budapesti Olimpiai Mozgalom vezetője a hazai ötkarikás játékok szervezésének előkészítése helyett ma már inkább az olimpiai kerettagok támogatására összpontosítana. Jobb lenne, ha a légből kapott választási ígérgetés helyett az Orbán-kormány is például a társasági adókedvezmény-rendszerből kiszorult olimpiai sportágak támogatására koncentrálna.

A Mesterházy-kormány felcsútihoz hasonló luxusberuházások helyett elsősorban az iskolai-, utánpótlás- és szabadidősport fejlesztését fogja szem előtt tartani, a versenysportot pedig kiemelten, de igazságosan fogja támogatni. Tornaterem-építési programba kezdünk, hogy minden gyerek sportolhasson, a források elosztásánál pedig a népegészségügyi szempontokat is figyelembe fogjuk venni.

Varga László,
országgyűlési képviselő