MTI/mszp.hu
2011. július 13. 13:29

Simon Gábor: a fogyasztóvédelmi bizottság jól teljesített

Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága a tavaszi és a nyári rendkívüli parlamenti ülésszak alatt jól teljesített - hangsúlyozta Simon Gábor, a testület elnöke szerdán a lezárult ciklust értékelő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: ez idő alatt 16 ülést tartottak, 20 órán keresztül tárgyaltak, elvégezték a plenáris ülésekhez kötődő tevékenységet, kapcsolódtak a magyar soros EU-elnökség munkájához, illetve önálló kezdeményezésben több témát is megvitattak.

A bizottság elnöke az őszi ülésszakra vonatkozó tervek között említette, hogy - egyebek közt - megtárgyalják a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2010. évi tevékenységéről szóló jelentéseket, fogyasztóvédelmi szempontból foglalkoznak az utazásszervezési tevékenységgel, a személygépkocsikra kötött biztosítások kárrendezéseivel, a kilométer-számlálók visszaforgatásának problémáival, az uniós fogyasztói jogok nemzeti honosításával, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokkal.

Simon Gábor kiemelte, hogy a lezárult ciklusban a plenáris üléshez kötődően foglalkoztak az energetikával, az elektronikus hírközléssel, a devizahitelesekkel összefüggő szabályozással, a népegészségügyi termékadóval.

Felvetődött, ha tartósan magas marad a svájci frank árfolyama, akkor ezzel a kérdéssel a fogyasztóvédelmi bizottságnak foglalkoznia kell, mert ez a helyzet a még jelenleg fizetni képes adósokat is nehéz helyzetbe hozza - jegyezte meg az elnök.

A soros EU-elnökséggel összefüggésben a bizottság az Európai Parlament szakbizottságával együttes ülést tartott, meghallgatta a fogyasztóvédelmi prioritásokat, és a jövőben is együttműködésre törekszik az uniós intézménnyel, illetve az osztrák parlamenti szakbizottsággal közösen áttekintené a fogyasztóvédelmet - ismertette Simon Gábor.

Az elmúlt időszak legfontosabb fogyasztóvédelmi témái között említette, hogy bizottsági nyílt nap keretében megvitatták - a civil szervezeteket is bevonva - a készülő fogyasztóvédelmi stratégiát, meghallgatták a fogyasztóvédelemért felelős miniszter beszámolóját az elmúlt egy év munkájáról.

A bizottság elnöke kitért arra, hogy a vörösiszap-katasztrófa kapcsán a biztosítással összefüggő ajánlást tettek a fogyasztók nagyobb védelme érdekében. A bizottság áttekintette továbbá a villany- és gázszámlázás gyakorlatát, amely a javító szándék ellenére is még mindig bonyolult a fogyasztók számára, így erre a kérdésre a jövőben visszatérnek majd.