Siófok, Szekszárd, Kecskemét

De címezhettünk volna úgy is, hogy a magyar tengertől az ország legkisebb lakosságú megyeszékhelyén át a Hirös Városig. Csak az túl hosszú lett volna. Ezért röviden összefoglaljuk, mi történt az EP-kampány utolsó hetének keddjén.

A szocialista párt Európai Parlamenti képviselőaspiránsai világos programmal és érthető üzenetekkel készülnek az uniós törvényhozásba, amelynek a következő öt évben minden korábbinál nagyobb súlya lesz az EU döntéshozatalában. A május 25-én, azaz most vasárnap esedékes EP-választásokat megelőző kampányból az MSZP minden szinten becsületesen kiveszi a részét.

Mesterházy Attila pártelnök naponta legalább 3 nagyvárosban találkozik a választókkal, az első számú szocialista EP-lista arcai szintén nyakukba kapták az országot, de az utcai kampánymelóból sem csak a lelkes aktivisták veszik ki a részüket: a minap például Korózs Lajos régi-új országgyűlési képviselőnk, elnökségi tagunk állt neki plakátokat ragasztani Hatvanban.

Siófok

Az MSZP nem háborúzni akar és nem akar kilépni az unióból sem – hangsúlyozta Mesterházy Attila a Fideszre, illetve a Jobbikra célozva azon a sajtótájékoztatón, amelyet Harangozó Gáborral, a Mezőgazdasági bizottság újdonsült alelnökével, az MSZP Somogy megyei elnökével tartott meg kedd kora délután Siófokon.

Mesterházy szerint Európa számára egy baloldali többségű parlament komoly lehetőséget jelentene, hiszen az EP-nek a következő öt évben számos olyan döntése lesz, amely közvetlenül befolyásolja majd a magyar emberek és vállalkozások sorsát is. Mesterházy a Balaton partján beszélt a Demokratikus Koalícióról is, egész pontosan irreálisnak és szükségtelennek nevezte a DK Európai Egyesült Államok létrehozását szorgalmazó javaslatát.

Harangozó úgy vélte, az uniós fejlesztéspolitikát úgy kell megváltoztatni, hogy a kistelepüléseken ne a presztízsberuházásokat támogassa az EU, hanem a munkahelyteremtést. Pintér Attila, az MSZP EP-képviselőjelöltje (mellesleg kaposvári elnöke) azt emelte ki, hogy Magyarország az elmúlt 9 évben az európai uniós támogatások ötödik legnagyobb haszonélvezője volt. Jelölttársa, Mudri György pedig azt mondta: 2001-ben az első Orbán-kormány egyezett bele a csatlakozási tárgyalásokon, hogy ne lehessen adómentesen pálinkát főzni Magyarországon.

Mesterházy Attila és a jelöltek a sajtótájékoztató után lelkes balaton-parti MSZP-aktivistákkal találkoztak.

Szekszárd

Szekszárdi sajtótájékoztatóján Harangozó Tamással, az MSZP Tolna megyei elnökével Mesterházy Attila ismét egyértelművé tette, hogy racionális, középutas európai politikát csak az MSZP képvisel ma Magyarországon. „Európa, de okosan!” – sűrítette egyetlen szlogenszerű mondatba a szocialista párt egyik legfontosabb és persze legaktuálisabb üzenetét.

Az „Európa, de okosan” szlogen kicsit bővebben kifejtve arról szól, hogy a nemzeti érdeket érvényesíteni kell Európában, ám ezt nem ellenségekkel, hanem szövetségesekkel és észérvekkel lehet a leghatékonyabban művelni. Támogatókat kell tehát keressünk, nem pedig ellenségeket, ahogyan Orbán teszi.

Kecskemét

Király József arra emlékeztetett, hogy az EP-választási kampány utolsó hetében vagyunk. Ezután leszögezte, hogy az MSZP Kecskeméten, Mercedes városában is európai Magyarországot, baloldali Európát akar, és azt, hogy annak a termelési kultúrának, amit a németek a városba hoztak, minél több pozitív vonzata legyen egész Kecskemétre, azokra is, akik nem az autógyárban dolgoznak. Az MSZP feladata az áprilisi választási vereség után is a leszakadó rétegek fölemelése, a bérből élők helyzetének erősítése – jelentette ki.

Az MSZP Bács-Kiskun megyei elnökétől az MSZP országos elnöke vette át a szót pártunk takaros kecskeméti irodájában. Sajnos várhatóan alacsonyabb lesz a részvétel, mint az elemzők várják – kezdte Mesterházy, aki 30-40% közötti részvételre számít. A országgyűlési választásénál gyengébb szavazási kedv magyarázata szerinte, hogy az emberek kevésbé érzékenyek az európai ügyek iránt, viszont a teljes magyar politikai elit hibája, hogy nem tudta megértetni az emberekkel: az EP-választás ma már legalább olyan fontos, mint a nemzeti.

Fontos, hogy magyar baloldal, és főleg annak vezető ereje, az MSZP milyen erőt tud felmutatni Európában, mert komoly esély van rá, hogy május 25-e után mi, demokraták és szocialisták többségben legyünk, és a Magyar Szocialista Párt képviselői akár a mérleg nyelvét is alkothatják a végelszámolásnál.

Az európai jobboldal véleményformáló jelöltjei továbbra is a költségvetési szigort, és az ezzel járó költségvetési megszorításokat tartják a legfontosabbnak, az európai baloldal – a német szociáldemokrata Martin Schulzzal az élen - viszont a munkahelyteremtést. Egy ilyen összeurópai paradigmaváltással hazánk csak nyerhet – jelentette ki.

Az EU-ban lenni, és aktívan részt venni az ügyeink intézésében alapvető nemzeti érdekünk – hangoztatta. Orbán Viktor viszont gazdasági függetlenégről, szabadságarcról beszél egy olyan országban, ahol a beruházások 97%-a külső, európai uniós forrásból valósul meg – mutatott rá konkrét példával a kormányfő alapvető arány- és iránytévesztésére.

A Jobbikról szólva azt mondta, a szélsőjobboldali párt listavezetője az EU-ból való kilepésre buzdít, csakhogy ezért nem kell Brüsszelig menni, azért itthon is lehet pampogni. Ennek a nőnek a szakértője nemzetegyesítésről papol a parlamentben, azon kívül meg olyan csürhét hergel, amely leköpdösi a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőjét. A Jobbik-lista harmadik helyezettje pedig olyan politikus, akit a saját párttársai is csak Kágébélának hívnak, most pedig azzal gyanúsítják, hogy Oroszországnak kémkedett. Erre sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy a magyarság érdekében történő politizálás – mondta, hozzátéve, hogy egy ilyen listával felesleges elindulni Brüsszelbe.

A sajtó tájékoztatása után rövid séta következett az MSZP éppen zajló főtéri kitelepülésének helyszínére. „Ez egy jól eltalált látványosság” – jegyezte meg Mesterházy Attila azokra a vidáman hancúrozó gyerekekre pillantva, akik Kecskemét egyik viszonylag új nevezetességén, a Testvérvárosok (egy gördeszkapálya adottságaival megáldott) emlékművén fejtettek ki meglehetősen aktív játszótevékenységet. A kecskeméti ifjúság megjelent képviselőinek életkorát elnézve számukra már nyilván természetes, hogy a játszóalkalmatosságuk az európai uniós pénzből prímán felújított belváros része.