mszp.hu | Belföld | Sneider Tamás EP2014 közlemény Jobbik
2014. április 30. 14:29

Sneider Tamás jelölése a Jobbik provokációja

Néhány nappal ezelőtt közleményben tiltakoztam Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő parlamenti alelnöki kinevezése ellen. Sneider Tamás a mai napon bejelentette, hogy rágalmazásért és becsületsértésért magánvádas eljárást kezdeményez velem szemben, mert szerinte hazugságokat terjesztettem róla és „fasisztoid, fajgyűlölő személynek” állítottam be.

A szélsőjobboldali politikus feljelentésével kapcsolatban kénytelen vagyok leszögezni az alábbiakat:

Sneider Tamás több alkalommal elismerte, hogy korábban egy szélsőséges egri csoport vezető alakja volt. A Jobbik házilapjának adott nyilatkozatában erről többek között azt mondta: „a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején az úgynevezett skinhead mozgalom volt a nemzeti radikalizmus külső megnyilvánulási formája. Ebben az egriek mind fizikai, mind szellemi tekintetben az élen jártak.” Feltételezem, hogy „fizikai élen járáson” a Roy becenevet viselő Sneider Tamás arra gondolhatott, amikor a kilencvenes évek elején több társával együtt megvert egy helyi cigány fiatalembert. A sajtóban is megjelent vádirat szerint Sneider hosszas üldözés után leütötte az áldozatot, majd társaival együtt „kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdték, majd a földön fekvő sértettet összerugdosták”. Sneider azt állítja, hogy csak egy „cigánymaffiózót pofozott meg”, akinek „felszakadt a pittye”. Ehhez képest a bíróság nyolc hónap felfüggesztett büntetésre ítélte.

Sneider Tamás volt az a jobbikos politikus is, aki – egy korábban kiszivárogtatott hangfelvétel szerint – a jobbikos belharcok idején a párthoz köthető Heves megyei játékgépes vállalkozók személyével összefüggésben azt mondta: „(...) valószínűleg még maffiózókkal is kell, hogy jóban legyen.... hogy tárgyaljon esetleg velük.”

Azt demokrataként csak politikai küzdelemre sarkaló szomorúsággal tudom tudomásul venni, hogy Sneider Tamást és szélsőséges, az ország valódi problémáira érdemi válaszok helyett csak demagóg uszítással válaszoló pártjának a magyar választók sokasága bizalmat szavazott. Azt azonban demokrataként nem vehetem tudomásul, hogy egy vállaltan skinhead-múlttal rendelkező, erőszakos cselekményért elítélt személy a magyar állam hitelesített képviselője lehessen. Ez nem más, mint a Jobbik tudatos provokációja.

Tiltakozó nyilatkozatomra egyelőre csak Sneider Tamás válaszolt. Kövér László házelnök és a szélsőségek elleni kérlelhetetlen fellépést meghirdető Fidesz vezetői közül egyelőre senki. Remélem, hogy hamarosan a Fidesz is egyértelművé teszi: támogatja-e, hogy egy skinhead-múlttal bíró személy a magyar állam hitelesített képviselője legyen!

Sneider Tamás és a Jobbik pozíciója világos.
Személyes hitvallásom, az MSZP és a demokratikus oldal képviselőinek álláspontja világos.
Ideje eldöntenie a „kétharmados” Fidesznek is, hogy melyik oldalon áll!

dr. Ujhelyi István,
az Országgyűlés leköszönő alelnöke