Belföld | holokauszt
2013. január 27. 15:14

Soá, szavak, tettek

Steiner Pál nyilatkozott a stop.hu-nak a holokauszt emléknapról, és arról, mit hiányol Orbán Viktortól.

"Ez számtalan nemzet tragédiája. Sokan úgy tekintenek rá, mintha csak a zsidókat érintené, pedig sokaknak szerepe volt benne és senki sem úszta meg fájdalmak nélkül. Azok sem, akik okozták. A soá az értelmetlenség szimbóluma, az emberi vétkek hiábavalóságáról szól.

Senki sem nyer vele semmit, de mindenkinek irtózatos árat kell fizetnie érte. Kinek az életével, családjuk elvesztésével, nemzedékeken át tartó fájdalmas hiányérzettel kell élniük az anyagi hátrányokon túl, kinek a generációkon át tartó szégyennel, állandó bocsánatkéréssel, a gyalázattal és elítélésével kell szembesülniük életükön át, holott sokuknak már semmi köze az eseményekhez. A soá egyetlen értelme a tanulás.

Annak a megértése, hogy ezt soha nem szabad elkövetni. És ez alatt nem csak az alávaló tettekről beszélek, hanem a tettekig vezető útról. A nemzetek megosztásáról, a másokat kisemmiző, hátrányosan érintő törvényekről, az ország felelős vezetőinek kettős beszédéről, a sunyi, cinikus és legfőképpen hazug utalásokról, ellenségkép keresésekről, amikkel pillanatnyi politikai, hatalmi előnyöket reméltek egyesek és behúzták a csőbe a nemzet egyik felét a másik ellenében.

A tanulság levonása úgy tűnik, jellemzi a nemzetek államfőit, így Orbán Viktort is, aki nagyon határozott szavakkal tette egyértelművé a szélsőséges, rasszista ideákkal szembeni állásfoglalását.

Valóban, nagyon szép példáját adta annak, hogyan kell fogalmaznia egy államfőnek ilyen esetekben. Öröm olvasni ilyen szavakat, mert azt sugallja, hogy ebben az országban ilyen tettek, gondolatok nem ismétlődhetnek meg. Az MSZP is ennek szellemében védte meg hazánkat az ICCA látogatásakor is, amikor azt mondtuk, hogy hazánk nem antiszemita ország. Sajnos a szavak és a tettek nem minden esetben vannak összhangban.

Hiányérzetünk van. Hiányoljuk a kormányfő határozott és sajnálatosan el nem hangzott szavait az Izrael elleni barátságos meccs kapcsán - akár már a helyszínen megtehette volna -, az azonnali elutasítást a parlamenti zsidóösszeírásra buzdító Jobbikos megszólalás okán. Az ehhez hasonló megnyilvánulásokkal kapcsolatban az MSZP által sorozatosan kért Etikai bizottságot, amit nem hozták létre, ezt a kérést, rendre elutasították.

Jó érzés, hogy létrehozták a Holokauszt évfordulós bizottságot, azonban jelentősen rongálja értékét, hogy nincs benne egyetlen ellenzéki képviselő sem. Nem erősíti Orbán Viktor miniszterelnök úr mai szavait a kormánya által kezdeményezett Horthy kultusz kiépítése, a kormány által támogatott nyilas szépíró állami pompával, jelentős közpénzből történő újratemetése, a Nyirő, Wass és egyéb nyilas érzelmű írók munkásságának nemzeti alaptantervbe építése. Ezek a tettek nem a megbékélés, sokkal inkább a megosztás irányába hatnak.

Összegezve: nagyon örülünk Orbán Viktor miniszterelnök úr szavainak, de tetteket várunk, nem ígéreteket. Kezdetnek megtenné, ha a tavaszi ülésszakot azzal kezdené a Parlament, hogy a szélsőjobb társadalmi karanténba zárását szolgáló határozatokról, törvényekről döntene."