index/mandiner/blikk/nol/MTI
2012. március 30. 13:45

Societas-flashmob várta Schmittet a reptéren

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom akciója, valamint több tucat újságíró várta csütörtök este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a dél-koreai útjáról hazatérő Schmitt Pált.

A baloldali szervezet transzparensekkel tiltakozott az esti órákban hazaérkező elnök ellen, akitől a SOTE szenátusa néhány órával azelőtt vette el kisdoktori címét.

Hiába várták: gépe a termináltól távol állt meg, s amint a köztársasági elnök kiszállt, azonnal autóba ült, a konvoj pedig a tüntetőket messze elkerülve hagyta el a repteret. Egy demonstráló szerint „hátul surrant ki Schmitt Pál.”Torzsa Sándor, a Societas alelnöke, a reptéri fogadóbizottság egyik tagja úgy fogalmazott: „A történteket nem lehet szó nélkül hagyni, nincs rendjén, hogy olyan ember a köztársasági elnök, aki csalt, és nem mondott igazat. Ezek után egyetlen dolgot tehetne csak. Írja le, lehetőleg helyesírási hiba nélkül azt a mondatot: lemondok, nyugdíjba vonulok.” Szerintünk a köztársasági elnöknek "magyar földre lépve" először ezt kellett volna aláírnia, mert méltatlanná vált tisztségére.