mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 19. 10:14

Soha nem volt ilyen drága az új kenyér: 2022-ben az új kormány 5 intézkedése ezt megfordítja!

Soha nem volt ilyen drága az új kenyér: 2022-ben az új kormány 5 intézkedése ezt megfordítja!
Az év végi prognózist tekintve, Bulgária után Magyarország lesz az EU-ban a legszegényebb ország az emberek jövedelmének tekintetében.

2015 óta Magyarországon szabadultak el legjobban az alapvető termékek árai, a búza felvásárlási ára például 30%-kal növekedett – mondta el Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

„Innentől kezdve nem lehet csodálkozni azon, hogyha 400 forint fölé kerül a fehér és a félbarna kenyér kilónkénti ára (…) Az árakat tolja felfelé, hogy nincs munkaerő, a kis pékségek nem tudtak lépést tartani sem az energiaár-növekedéssel, sem a bérekkel, ez is drágította az élelmiszerek árát” – emlékeztetett Korózs Lajos, és követelte a kormány beavatkozását.

Elmondta, a visegrádi országok közt hazánkban a legalacsonyabb az átlagbér és a minimálbér is, de az EU-n belül is az év végére Bulgária után már Magyarországon lesznek legalacsonyabbak a bérek, hiszen eddigi utolsó előttiként Románia is beelőzött minket. Ugyanez igaz az átlagos órabérekre is, ami hazánkban 9.8 euró – mondta el. Rámutatott, az, hogy a több mint 1,2 millió minimálbéres csak 3,6%-os béremelést kapott, a nyugdíjasok pedig csak egy 0,6%-os kiigazítást, az, hogy magas az infláció és gyenge a forint, azt jelenti, hogy az emberek a korábbi évekhez hasonló módon ismét tovább szegényedtek.

„Éppen ezért mi, szocialisták azt mondjuk, de egyébként ezt találkozik Karácsony Gergely programjával is, hogy lehet 5-6 olyan intézkedést hozni, ami tulajdonképpen pénzbe se kerül, de az emberek millióinak segítséget nyújtana” – ismertette a szocialista politikus. Elmondta, kormányzati intézkedésekkel kell lassítani, illetve megfékezni az inflációt azért, hogy ne Európa vezető inflációs rátája legyen a magyar, valamint csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra.

„A harmadik javaslatunk, hogy minden más élelmiszer áfája 18%-ra csökkenjen a jelenlegi 27%-ról, ezen túlmenően pedig azt is javasoljuk, és remélem, hogy jövőre meg is tudjuk tenni: be kell vezetni a progresszív jövedelemadót, továbbá a minimálbért adómentessé kell tenni és el kell törölni a rabszolgatörvényt!” – jelentette be.

„Ugye nem nehéz belátni, hogy ezek az intézkedések igazából pénzbe sem kerülnek, viszont emberek millióinak könnyítenék meg a helyzetét”? – tette fel végezetül a kérdést az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.

Kapcsolódó párttagok