Soha többé falakat Európában! - EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (14.)

Huszonöt évvel ezelőtt, ezen a napon omlott le végleg a berlini fal. Egy zárványkorszak utolsó, ledönthetetlennek vélt szimbóluma. Büszkék lehetünk rá, hogy az első darabot a magyarok vették ki a betonrengetegből, amikor Horn Gyula megnyitotta Magyarország határait az NDK polgárai előtt és ezzel rés nyílt a menekülők számára.

Horn igazi európaiként viselkedett, felismerte felelősségét, megértette a jelenkor szavát és vállalta világtörténelmi szerepét. Huszonöt évvel ezelőtt ezen a napon Günther Schabowski – egyébként hibásan, egy nappal az eredeti hatálybalépés előtt - a tévékamerák előtt jelentette be az NDK párt- és állami vezetésének döntését arról, hogy azonnali hatállyal megnyílnak a határok. A bejelentésre ezrek rohamozták meg a falat és kezdték el vésőkkel, kalapácsokkal, puszta kézzel bontani. Lerombolni mindazt, ami elválasztotta őket családjuktól, ismerőseiktől, nemzettársaiktól, Európától, múltjuktól és jövőjüktől. Közel három évtizedig állt a fal, a keleti oldal erőszakos zárványosításának masszív szimbólumaként.

Most, huszonöt évvel később is arra kell, hogy emlékeztessen minket: nem hagyhatjuk, hogy újra falak emelkedjenek Európában! Nem hagyhatjuk, hogy autokratikus rendszerek szétszakítsák ezt az értékközösséget! Ez a mi közösségünk, Európa mi vagyunk!

Aki ehelyett centrális erőteret és "állandó értékviták nélküli", illiberális államot épít Európa közepén, az újraemeli ezt a falat. Aki saját hatalmát betonozza be, az az európai közösséget erőszakosan szétválasztó falat betonozza ki újra. Amikor Orbán Viktor kétezer-ötszázhúsz órával ezelőtt a tusványosi beszédében világossá tette, hogy szerinte a rendszerváltás egy lezárt történelmi folyamat és nem a jövőről való gondolkodás kiindulópontja, akkor azt is világossá tette, hogy számára van visszaút a falon túlra. Hogy számára nincsenek ideológiai és erkölcsi gátak.

Hogy nem tanult semmit a történelemből és elődeink hibáiból. Hogy nem érti: a netadó ellen korábban vonuló, vagy épp ma délután a korrupciógyanúba keveredett NAV-elnök ellen tüntető tömegek kiállása is többről szól. Arról, hogy nem akarunk újra zárványban élni! Hogy nem akarunk újra falak közé szorulva arra várni: mikor vehetünk megint friss levegőt.

Túl sok áldozatot hozott meg már ez a nemzet ahhoz, hogy visszaforduljon az európaiság útján. Nem hagyhatjuk, hogy újra falakat emeljenek közénk!

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő