mszp.hu | Belföld | április 4 megemlékezés
2015. április 04. 14:31

Soha többé fasizmust! Megemlékezés hazánk felszabadításának 70. évfordulója alkamából

Ma április 4-e van. 70 éves évforduló. A hatályos jogszabályok szerint nem ünnep. Magyarország felszabadításának napja, az a nap amikor az Európát és a világot romba döntő náci és fasiszta önkényuralom utolsó megszálló katonája elhagyta hazánk földjét. Az a nap, amikor Magyarország 70 évvel ezelőtt szimbolikusan megszabadult a fasiszta önkénytől. Ez egy olyan nap számunkra, amikor azért találkozunk és nyitjuk ki a szánkat, mert szeretjük a hazánkat, Magyarországot és reméljük, hogy soha többé nem tér vissza Magyarországra a fasiszta önkény, amitől hetven éve Magyarország megszabadult.

Ilyenkor fontos, hogy annak is figyelmet szenteljünk, hogy a fasizmust nem a tankok és a haláltáborok szülték. A folyamat, amely tömegmészárláshoz, tömeges rasszista kirekesztéshez vezetett nem a lágerekkel kezdődött, hanem a fajgyűlölet elterjedésével, a mondva csinált, kirekesztő ellenségképek népszerűvé válásával, felelőtlen politikusok populista könnyelműségével. Ezekben a forrásokban gyökerezik a kirekesztés, amely a nácizmus és a fasizmus elterjedéséhez és a világégéshez vezetett.

Ideje lenne, hogy Magyarország eljusson egy a huszadik századi történelem alapvető értelmezését jelentő minimum konszenzushoz.  Ennek pedig elengedhetetlen feltétele, hogy a történelemhamisító populizmus és hazánk történelmi jelképei pártpolitikai felhasználása ne legyen nemcsak csendben támogatott, de még csak megtűrt eszköz sem a magyar politikában.

Magyarország a fasizmustól történő megszabadulásának 70. évfordulójára egy piknikes flashmobbal emlékezünk ma itt a Kálvária téren, Józsefvárosban. Egyúttal két fontos kórtünetre hívjuk fel a figyelmet. A józsefvárosi Fidesz Kocsis Máté vezetésével rendszeresen fügefalevelet biztosít a Jobbik, a kirekesztő párt, szélsőjobboldali történelemhamisító propagandájához.

Itt állunk annak a kettős keresztnek az árnyékában, amely nemzeti szimbólumunk egy gyalázatos, szélsőjobboldali, illegális megalázása. Amelyhez Kocsis Máté és a józsefvárosi Fidesz szépen csendben asszisztált. A szélsőjobboldali kirekesztő pártnak adtak néhány napig tartó közterületfoglalási engedélyt nemzeti szimbólumunk, a kettős kereszt szimbolikus kisajátítására és felállítására.  Ezt követően némán eltűrték, ahogy a hivatalosan csak néhány napra engedélyezett pártszimbólummá degradált keresztet betonba öntik, majd másfél évig illegálisan áll a Kálvária téren. Asszisztáltak ahhoz is, hogy a tér felújítása kapcsán mondvacsinált technikai okokkal megmagyarázzák, hogy tulajdonképpen „nincs útban” a tér felújítása szempontjából a pártszimbólummá degradált kettős kereszt, tehát maradhat. Ma itt éktelenkedik a Kálvária tér bejáratában egy illegálisan felállított, nemzeti jelképünket pártszimbólummá degradáló kettős kereszt.

Hasonlóan szomorú tanulsággal szolgál a Rókus-kórház előtt, a Gyulai Pál utcába felállított Tormay mellszobor. Megmondtuk, mi szocialisták előre jeleztük a kerületi képviselőtestületben, hogy kárt okoz Józsefvárosnak a Fideszes többség, ha hozzájárul ahhoz, hogy egy olyan közismerten fasiszta, Mussolini-rajongó mint Tormay Cécile mellszobrot kapjon kerületünkben. Ennek ellenére asszisztált ehhez a Fideszes többség, és ma már, mint azt tegnap is láthatták, akik arra jártak, a szélsőjobboldali kirekesztő párt politikai ünnepsége helyszínéül, apropójául szolgál a Tormay-szobor.

Ezúton jelzem, hogy amint Józsefváros népe bennünket, szocialistákat bíz meg a kerület vezetésével, minden történelemhamisítás alapjául szolgáló és pártemlékművet el fogunk tüntetni Józsefváros közterületeiről. Jogállami eszközökkel, de nem tűrjük el az agymosásra való törekvés ilyen eszközeit.

70 éve hagyta el Magyarország földjét az utolsó náci katona. Hazánk a szélsőjobboldali megszállástól történő megszabadulása emlékére ma egy rövid flashmobbal emlékezünk itt a Kálvária téren.

2015. április 4./Komássy Ákos