stop.hu/mszp.hu
2012. május 20. 14:06

Soha többé Horthyt!

A Horthy-rendszer reinkarnálása nem a magyar társadalom akarata, hanem a szélsőjobboldali igények kormányzati tűrése, sőt támogatása. Az MSZP Debrecenben, a Református Kollégium előtt is kiállt a szélsőjobb ellen, miközben odabent felavatták az egykori kormányzó emléktábláját.

Még az emléktábla leleplezése és az MSZP sajtótájékoztatója előtt megjelentek a Református Kollégium előtt a "Soha többet Horthyt", "Horthyt nem, horthyzmust sem!" és "Üdvözlet a Don-kanyarból" feliratú táblákat tartó, valamint magyar és izraeli zászlókat lengető tüntetők.

Néhány perccel később megérkezett árpádsávos zászlókkal egy másik csoport is, amelynek tagjai Horthy Miklós mellett álltak ki. Közülük többen is katonai jellegű egyenruhában voltak, és feltűntek közöttük a Jobbik helyi szervezetének tagjai is.
A két, egyenként néhány tucatnyi emberből álló csoport tagjai heves szóváltásba keveredtek egymással. A többször üvöltözésbe átcsapó viták csak akkor fejeződtek be néhány percre, amikor a kollégium sorfalat álló diákjai elkezdték énekelni a Székely himnuszt és a Szózatot.

Az MSZP politikusai a kollégium elé meghirdetett sajtótájékoztatójukat emiatt néhány méterrel odébb tartották meg.

Kormos Kata, az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP-szövetség nem titkolt célja, hogy egy szégyenletes, egy eltűnt kort állítson vissza. A politikus a Horthy-korszakot a XX. század egyik legszégyenletesebb negyedszázadának nevezte, amelyet szerinte a fehérterror és a doni katasztrófa foglalt keretbe - zsidótörvények és társadalmi nyomor kíséretében.

Felidézte, hogy a budapesti Kossuth tér átépítésével eltűnik helyéről József Attila és Károlyi Mihály szobra. Emlékeztetett a gyömrői Szabadság tér Horthy térré való átnevezésére, továbbá arra is, hogy Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester és Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára is részt vett azon a bálon, amelyen Horthy lovasszobrának felállítására gyűjtöttek.

"Ez nem a magyar társadalom törekvése, ez a szélsőjobb törekvéseinek kormányzati tűrése, kiszolgálása. Nem jobb- és baloldaliság kérdése, hanem egy nemzet önbecsülésének mércéje, hogy visszautasítsuk ezt a politikát" - fogalmazott Kormos Kata.

Török Zsolt MSZP-s szóvivő azt mondta: pártjuk baloldaliként, demokrataként, ő személyesen pedig katolikusként nem maradhat csöndben akkor, amikor a "fasizmus idején kormányzói feladatokat ellátó" Horthy Miklósnak szobrot és emléktáblát állítanak.

A sajtótájékoztató alatt a diákok mindvégig hangos énekléssel igyekezték zavarni a táblaállítás ellen tüntetőket. Torzsa Sándor, a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom alelnöke erre reagálva jelezte: jogi lépéseket fognak tenni annak kivizsgálására, hogy ki kötelezhette a tanulókat politikai tevékenységre. "Elfogadhatatlan, hogy diákokat terelnek ki egy oktatási intézményből azért, hogy egy háborús bűnöst ünnepeljenek" - mondta.

A kollégium épülete előtti félórás tüntetés végül komolyabb atrocitások nélkül fejeződött be.

Tanulókat vezényeltek egy sajtótájékoztató túléneklésére? Felháborító

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Országos Elnökségének tagja a STOPnak elmondta: az MSZP elítéli a Horthy-korszak reinkarnálását, visszautasítja, hogy olyan embernek állítsanak emléktáblát, szobrot, akinek kormányzósága idején több százezer magyar ember vesztette értelmetlenül életét. Három gyermekes anyaként felháborodásának adott hangot hogy gimnáziumi tanulókat vezényeltek ki egy demokratikus párt sajtótájékoztatójának megzavarására.