Belföld | Rogán Antal devizahitelesek
2013. november 04. 16:32

Sok hűhó semmiért - reagálás Rogán Antal "bejelentésére"

Rogán Antal mai bejelentése szerint a Fidesz most éppen a leszerepelt árfolyamgát kiszélesítésére készül a bajba jutott devizahitelesek megmentése érdekében. Az árfolyamgát nem megoldás, hanem a Fidesz által gerjesztett probléma elodázása.

A Fidesznek három év alatt már számtalan lehetősége lett volna kidolgozni a megoldást a problémára. Ehelyett ma is csak az derült ki, hogy a bankok megint időt és pénzt nyertek, a devizában eladósodott családok pedig újabb esélyt vesztettek. A Fidesz frakcióvezetőjének mai bejelentése megint csupán figyelemelterelés arról, hogy a kétharmados kormánypárt a megoldáskeresés helyett továbbra is a bankok kegyét keresi.

Az MSZP ezzel együtt sem fogja leszavazni a Fidesz javaslatát, hiszen az Orbán-kormány által előidézett társadalmi-gazdasági krízishelyzetben akár egyetlen devizahiteles család megmenekülését is meg kell becsülni. A Fidesz összedobott alibijavaslata helyett ugyanakkor az MSZP az igazságos megoldást kínálja. Első körben egy bankokkal közösen kidolgozott méltányos konstrukciót, hosszabb távon pedig a forint árfolyamának viselhető szinten való stabilizálását. Előbbihez az MSZP által a parlamentnek benyújtott javaslat elfogadásra, utóbbihoz kormányváltásra lesz szükség.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke